ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΙΡΟΣΛΕΣΒΟΣΜΥΤΙΛΗΝΗ

28,04 ίντσες νερού έδωσαν οι βροχοπτώσεις στη Λέσβο

Στις 28,04 ίντσες ανήλθε το ύψος των βροχοπτώσεων στην περιοχή του Κάτω Τρίτους Λέσβου από την αρχή του τρέχοντος βροχομετρικού έτους μέχρι και τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνει το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η πρώτη ημέρα βροχής καταγράφηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2022 και η τελευταία ημέρα βροχής ήταν 26 Απριλίου.

 Από 16 Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου το ύψος των βροχοπτώσεων ανήλθε σε 3,6 ίντσες νερού, όταν μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου είχαν καταγραφεί 8,5 ίντσες νερού

 Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καταγράφηκε ικανοποιητικό ύψος βροχοπτώσεων,  όμως οι βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ήταν πολύ περιορισμένες.

 Τον Μάιο, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως στην Λέσβο θα έχουμε πέντε ημέρες με βροχή. Αν αυτές οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν σημαίνει πως θα υπάρξει σημαντική περαιτέρω ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού.  Ωστόσο οι αγρότες θεωρούν πως οι βροχοπτώσεις  κατά την διάρκεια του Μαΐου δημιουργούν προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες.

 Η καλή κατανομή των βροχοπτώσεων κατά την διάρκεια ενός έτους είναι κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη όλων των αγροτικών καλλιεργειών.  Επαρκείς βροχοπτώσεις, για τον ελαιώνα της Λέσβου, θεωρούνται εκείνες που ανέρχονται σε 40 ίντσες ανά έτος.

 Ανομβρία στην Μεσόγειο

Πολλές περιοχές της Ισπανίας (Ανδαλούσια, Εξτρεμαδούρα κ.ά.) αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα από την παρατεταμένη ανομβρία. Εξίσου μεγάλα προβλήματα ανομβρίας αντιμετωπίζουν η Πορτογαλία, η Νότια Ιταλία και η περιοχής της Γαλλίας που βρέχονται από την Μεσόγειο.

 Στην Ισπανία τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως θα μειωθεί η παραγωγή δημητριακών της χώρας κατά 50%, ήδη καταγράφονται προβλήματα στην κτηνοτροφική παραγωγή, επίσης μειωμένη αναμένεται και η παραγωγή ελαιολάδου στους ελαιώνες της χώρας.

 Όλες οι χώρες της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα ξηρασίας και ερημοποίησης. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου.

Related Articles

Back to top button