ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΥΤΙΛΗΝΗΤΟΠΙΚΑ

1,45 εκατομμύρια ευρώ για τους τρούλους του Αγίου θεράποντα

Ένα έργο σωτηρίας του μνημείου – σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με 1,45 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται η πλήρης επισκευή των τρούλων του Αγίου Θεράποντα, ένα έργο σύνθετο και δύσκολο που αφορά το ναό μνημείο – σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης και το οποίο θα υλοποιήσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 1,45 εκατομμύρια ευρώ ποσό 600.000 έχει εγγραφεί στις πιστώσεις του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το συγκεκριμένο έργο της αποκατάσταση Ναού χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απόφαση αναφέρονται τα παρακάτω σχετικά με το μνημείο και τη σημασία του: «Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1988. Είναι σύνθετος εγγεγραμμένος σταυροειδής, κάτοψης 685 τ.μ. περίπου, με ελαφρώς προεξέχουσες σε σχήμα σταυρού κεραίες, κεντρικό τρούλο και τέσσερεις γωνιακούς τρουλίσκους, και χαρακτηριστικό ανάγλυφο διάκοσμο, στον οποίο συνδυάζονται στοιχεία υστερογοτθικά, νεοκλασικά και μπαρόκ».

Ας σημειωθεί ότι πέραν των παραπάνω εργασιών υλοποιείται αυτή τη στιγμή πρόγραμμα συντήρησης των λίθινων όψεων του μνημείου και των περίτεχνων καλλιτεχνημάτων στα αετώματα στα πάνω μέρη των όψεων. Οι εργασίες αυτές προϋπολογισμού 800.000 ευρώ υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button