ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΜΥΤΙΛΗΝΗΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ως εδώ», λένε οι υπάλληλοι της καθαριότητας

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η καθαριότητα εν μέσω θερινής περιόδου στο Δήμο Μυτιλήνης, με το μόνιμο προσωπικό να αντιδρά στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, καθώς οι λίγοι μόνιμοι υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τα φέρουν εις πέρας, έχοντας και τους συμβασιούχους δίπλα τους που αγωνίζονται. Ωστόσο μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις συμβάσεις για 80 περίπου υπαλλήλους, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, εκ των οποίων οι 30 απασχολούνται στην καθαριότητα και δεν αναμένεται να επανέλθουν με τις νέες συμβάσεις πριν μπει ο Ιούλιος, αυτό έχει οδηγήσει σε ασφυξία το μόνιμο προσωπικό, που έχει βρεθεί μόνο του, σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους του έτους, όπως είναι τώρα η θερινή.

Το μόνιμο προσωπικό της καθαριότητας μένοντας τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς βοήθεια είναι αναγκασμένο να λειτουργήσει υπερβάλλοντας κατά πολύ τις δυνάμεις του και να φέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Ενώ για κάθε απορριμματοφόρο προβλέπονται δύο εργάτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους, η έλλειψη των συμβασιούχων έχει τροφοδοτήσει καταστάσεις, όπως συνεργεία που συγκροτούνται από έναν εργάτη, που ακολουθεί το απορριμματοφόρο και τον οδηγό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εργάτη που είναι αναγκασμένος να δουλεύει ένας για δύο!

Κι αυτό καθώς ένας εργάτης μένοντας μόνος του πίσω από το απορριμματοφόρο όχημα κουράζεται υπερβολικά, πράγμα που, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους της Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου, έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα καθώς κάποιοι υπάλληλοι μιλούν για εξάντληση, ενώ είχαμε και μία λιποθυμία το προηγούμενο διάστημα εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων.

Τα παραπάνω αφορούν το Δήμο Μυτιλήνης, καθώς ο Δήμος Δυτικής Λέσβου παρότι και αυτός καλύπτει τις ανάγκες του στην καθαριότητα μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ έχει άλλη προγραμματική σύμβαση και οι πληρωμές των συμβάσεων δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Χθες παρενέβη ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους της Λέσβου, επισημαίνοντας το πρόβλημα και ανακοινώνοντας ότι οι υπάλληλοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας θα απέχουν στο εξής από τις υπερωρίες τις Κυριακές, ενώ για τη Δευτέρα εξαγγέλθηκε 3ωρη στάση εργασίας και Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην παλιά χωματερή της Μυτιλήνης, όπου θα τεθούν τα ζητήματα και θα ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι.

Μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου ο κ. Αλεξίου σημείωσε ότι «οι συνάδελφοι είναι εξουθενωμένοι, είχαμε μάλιστα και μία λιποθυμία λόγω της πίεσης πάνω στη δουλειά και βρισκόμαστε στο πλευρό τους δίνοντας τον αγώνα για μόνιμους υπαλλήλους στην αυτοδιοίκηση και στην καθαριότητα». Τέλος, ανέφερε ότι με το ολιγάριθμο προσωπικό και τα ελλιπή πληρώματα στα αυτοκίνητα δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ορατός.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει τα ακόλουθα: «Εδώ και πολλά χρόνια, τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου όσο και η πανελλήνια ομοσπονδία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, αγωνίζεται και διεκδικεί την πρόσληψη μονίμου προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων με απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων της νήσου Λέσβου και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σήμερα, λόγω σημαντικής έλλειψης μονίμου προσωπικού, οι Δήμοι της Λέσβου καλύπτουν τις κενές θέσεις κυρίως σε θέματα που αφορούν στην καθαριότητα, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τη ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι κατανέμονται στις υπηρεσίες του κάθε Δήμου ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε υπηρεσίας.

Μέρος των εργαζομένων απασχολείται με χειρωνακτικές εργασίες στον τομέα της καθαριότητας, του πρασίνου, στην τεχνική υπηρεσία, κ.ά. συμβάλλοντας έτσι στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Με τη διακοπή των συμβάσεων-εργασιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως συνέβη τον μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους στον Δήμο Μυτιλήνης, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Ειδικότερα, στην υπηρεσία της καθαριότητας όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού 30 ατόμων περίπου, το πλήρωμα που εργάζεται στα απορριμματοφόρα αποτελείται από τον οδηγό κι έναν μόνο εργάτη, με αποτέλεσμα την κόπωση των εργαζομένων εξαιτίας μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών λόγω θερινής περιόδου. Επιπλέον, όλο αυτό συντελεί στο να μην διασφαλίζεται και η ασφάλεια των εργαζομένων καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος.

Αποφασίστηκε η αποχή από τα καθήκοντα υπερωριακής απασχόλησης της Κυριακής 18/05/2023 και τρίωρη στάση εργασίας στις 19/05/2023 από τις 7:00 π.μ. έως 10:00 π.μ.

Πρότασή μας είναι η πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δύο Δήμων, δίνοντας μοριοδότηση λόγω εμπειρίας, στους δεκάδες εργαζόμενους που απασχολούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στους Δήμους με οποιαδήποτε μορφή σύμβασης εργασίας.

Με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού θα επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, η ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και η άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών των Δήμων απέναντι στους συνεργάτες τους (προμηθευτές, εργολήπτες κ.ά.)», υπογραμμίζει καταλήγοντας ο Σύλλογος.

ΠΗΓΗ: nealesvou.gr

Related Articles

Back to top button