ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Υποκλοπές: Η ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση για “αποκάλυψη” που δεν υπάρχει

Γκάφα από τη ΝΔ, που ζήτησε “απαντήσεις”, βασιζόμενη σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, το οποίο αυτοδιαψεύδεται από το ίδιο της το ρεπορτάζ.

Ανακοίνωση για μία ανύπαρκτη αποκάλυψη εξέδωσε σήμερα, Σάββατο η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας μάλιστα “απαντήσεις” από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα για πρωτοσέλιδο εφημερίδας, το οποίο διαψεύδεται από το ίδιο της το ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατίας παρασύρθηκε από τον τίτλο του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας “Τα Νέα”, που κάνει λόγο για “Νέα Βόμβα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ”, χωρίς όμως να ελέγξει το ίδιο το περιεχόμενο και το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα “αναμάσημα” αποκάλυψης της εφημερίδας “Δημοκρατία” για την παρακολούθηση 17 Ελλήνων βουλευτών, εκδοτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, όπως αυτή προέκυψε από την έρευνα του καναδικού οργανισμού Citizenslab.

Να σημειωθεί μάλιστα πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο εκδότης της εφημερίδας “Δημοκρατία” Ιωάννης Φιλιππάκης είχε στείλει και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιο Μπούρα με όλα τα στοιχεία, ώστε η επιτροπή να το διερευνήσει, πράγμα που ωστόσο δεν έγινε.

Το ρεπορτάζ που διαψεύδει το πρωτοσέλιδο
Η “αποκάλυψη” του πρωτοσέλιδου διαψεύδεται από το ίδιο το ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρει ότι “οι αντιπρόσωποι του «Pegasus» πολιορκούσαν τότε κυρίως την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΛΑΣ για την πώληση του συστήματος, σε συναντήσεις που ήταν παρών και Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται σε άλλους εμπορικούς τομείς”, σημειώνοντας ωστόσο πως “αν το deal είχε επιτευχθεί, θα παρείχε τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από πλατφόρμες, όπως το Viver, το WhatsApp, το Signal κλπ., όπου δεν μπορούν να παρακολουθηθούν τα συστήματα νόμιμων συνακράσεων των μυστικών υπηρεσιών των Αρχών Ασφαλείας, που παρακολουθούν τις συνομιλίες μέσω 4G κλπ”.

Μάλιστα, συνεχίζει, γράφοντας πως “είχε γίνει συζήτηση την περίοδο 2018-2019 για απόκτηση του Pegasus στο πλαίσιο της αντικατάστασης του κεντρικού συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Όμως δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, ασαφών προδιαγραφών και κόστους”, καταλήγοντας πως “από την έκθεση του καναδικού εργαστηρίου δεν μπορεί να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση της χρήσης του Pegasus στη χώρα μας ή αν το δίκτυο της Otenet χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή πλαστών links ώστε να παγιδευτούν οι στόχοι ή αφορά τις διευθύνσεις των υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν”.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας μετά την “αποκάλυψη”:

“Τα Νέα σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού. Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Related Articles

Back to top button