ΜΥΤΙΛΗΝΗΤΟΠΙΚΑ

Το φοινικόδασος της Παναγιούδας χάνεται στη σκιά της ανύπαρκτης δημοτικής αρχής Κύτελη

SOS προς το Δήμο Μυτιλήνης από κατοίκους της περιοχής που βλέπουν το φυσικό μνημείο της περιοχής τους να καταστρέφεται. Ζητούν να συζητηθεί το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με επιστολή τους στο Δήμο Μυτιλήνης, στη δημοτική αρχή και όλους τους δημοτικούς συμβούλους πολίτες κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη συζήτηση στο σημερινό (28 Δεκεμβρίου 2022) Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης του ζητήματος της καταστροφής του φυσικού μνημείου του φοινικοδάσους.

Με ιδιαίτερη του αναφορά ο γνωστός δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις μέχρι σήμερα κοινοτικές και δημοτικές παρεμβάσεις για το θέμα.

Μαζί με τον κ. Χωριατέλλη άλλοι 184 πολίτες με επιστολή τους στη δημοτική αρχή Κύτελη ζητούν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του θέματος και την άμεση λήψη μέτρων. «Θα αφήσουμε έτσι αβασάνιστα να χαθούν οι φοίνικες στον τόπο μας;» αναρωτιούνται.

«Η Παναγιούδα μαστίζεται ανεξέλεγκτα από το σκαθάρι που κατέστρεψε αναρίθμητους φοίνικες και σήμερα έχουν πρόδηλα προσβληθεί πολυάριθμα δένδρα του καθεαυτού φοινικοδάσους της Παναγιούδας» λέει ο κ. Χωριατέλλης.

Όπως υποστηρίζει «πολλοί φοίνικες στην ευρύτερη περιοχή του ίδιου του φοινικοδάσους, που έχουν προσβληθεί και καταστραφεί πλήρως από το σκαθάρι, ματαίως αναμένουν επί μήνες να επιληφθεί ο Δήμος ή άλλη αρμόδια αρχή, αποτελώντας εστίες ανυπολόγιστης διασποράς της μάστιγας και έχουν ως αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Κατ΄επανάληψη, παρέθεσα με κάθε τρόπο τους κινδύνους και την ανάγκη ανάληψης συντονισμένων δράσεων, ιδίως στο Φοινικοδάσος του Καλαμιάρη. (…) Τις τελευταίες εβδομάδες, που η διασπορά στην Παναγιούδα βαίνει ανεξέλεγκτη, η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, αλλά και η Τοπική Κοινότητα, είναι λίαν επιεικώς ΑΠΟΝΤΕΣ και ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ότι απαιτείται, καθόσον κατά την προσωπική μου εκτίμηση των δεδομένων:
α) το διατιθέμενο προσωπικό είναι διαχρονικά ανεπαρκές,
β) τα διατιθέμενα τεχνικά μέσα είναι ανεπαρκή,
γ) η διατιθέμενη τεχνογνωσία είναι ανεπαρκής,
δ) οι εφαρμοζόμενες διαβροχές των φοινίκων είναι ανεπαρκείς,
ε) η ανταπόκριση του Δήμου στην αποκομιδή των ήδη κατεστραμμένων φοινίκων είναι διαχρονικά εξαιρετικά καθυστερημένη,
στ) η απροθυμία των αρμοδίων για την ανάληψη δράσεων συντονισμού και συνεργασίας με τυχόν συναρμόδιες αρχές και ιδιώτες, κατώτερη των περιστάσεων.
Ταυτόχρονα, από ετών οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, αναλαμβάνουν ποικίλες συντονισμένες δράσεις, παραγγέλλουν και εφαρμόζουν ΜΕΛΕΤΕΣ, αναθέτουν και εκτελούν εξειδικευμένα έργα, για τη διάσωση των φοινίκων, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης όχι».

Πηγή : stonisi.gr / Πηγή αρχικής φώτο : mapio.net

Related Articles

Back to top button