ΜΥΤΙΛΗΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Συνεδριάζει υπό τον Ερντογάν το Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας- Στο στόχαστρο Μυτιλήνη, Σάμος

Η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει στα άκρα την ένταση με την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό πως κατά την συνεδρίαση θα απασχολήσει το θέμα των «προκλήσεων» από την πλευρά της Ελλάδας, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να διατηρήσει υψηλά το «αφήγημα» του, ενώ θα συζητηθούν και οι τρόποι αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κατά συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα που εγείρει το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά, όπως η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως χτες ο Ερντογάν, σε ένα ακόμη κρεσέντο επιθετικής ρητορικής, που δείχνει και τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, απευθυνόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη «δεν σας σώζουν».

Πρόσθεσε, ότι τα όπλα «που συσσωρεύτηκαν στα νησιά και τη Δυτική Θράκη δεν είναι τίποτα. Είμαστε ισχυροί. Με τα όπλα αυτά κάνετε μόνο πατινάζ. Δεν φτάνετε πουθενά».

Επιπλεόν, αυξανόμενη είναι η ανησυχία στην Άγκυρα για την απόκτηση των αμερικανικών F-16. Και αυτό το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του κρίσιμου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Στη συζήτηση θα πέσυν στο τραπέζι και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση άρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πώληση.

Παρουσιάζουν Μυτιλήνη και Σάμο ως απειλή
Με κάθε δυνατό τρόπο η Άγκυρα προσπαθεί να βαρύνει περαιτέρω το κλίμα, μεταξύ των δυο χωρών υποστηρίζοντας μάλιστα ότι απειλείται από τα ελληνικά νησιά

Στο στόχαστρο μπήκαν τόσο Μυτιλήνη όσο και Σάμος με τα τουρκικά ΜΜΕ να παρουσιάζουν σχετικούς χάρτες όπου τα νησιά εμφανίζονται ως απειλή για την Τουρκία.

Μάλιστα, ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet ανέφερε στο CNN Turk: «Λοιπόν εδὠ βρίσκεται αυτό το νησί που είναι σχεδόν κάτω από τη μύτη μας.

Είναι η Σάμος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 33.000 ανθρώπων κι εδώ έχουν στείλει 18 τεθωρακισμένα οχήματα.

Εδώ σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα νησί με αποστρατιωτιικοποιημένο καθεστώς.

Aυτή η κίνηση παραβιάζει τον όρο της Συνθηκης της Λωζάνης.

Κι εδώ είναι η Μυτιλήνη, είναι κοντά στην Τουρκία σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Έχει πληθυσμό 114.880 και οι ΗΠΑ έστειλαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η Ελλάδα τα έφερε εδώ. Και αυτό το νησί έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα πάντα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Δηλαδή αυτά τα δυο νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν».

Related Articles

Back to top button