ΕΛΛΑΔΑΜΥΤΙΛΗΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

«Τι περιμένει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις;»

Εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου είναι σήμερα η εικόνα στην αγορά της Μυτιλήνης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννη Μουτζούρη.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο κ. Μουτζούρης ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πολύ καλοί μήνες για την αγορά της πόλης μας και σε αυτό βοήθησε η αύξηση της τουριστικής κίνησης, το άνοιγμα της Τουρκίας αλλά και οι χιλιάδες Λέσβιοι που κατοικούν εκτός νησιού και ήρθαν το καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας.

«Η ατμόσφαιρα της αγοράς μέσα στο καλοκαίρι ήταν πολύ ευχάριστη, ενώ μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η Λευκή Νύχτα η οποία έδωσε μία νότα γιορτής και ζωντάνιας στην Ερμού η που είχε μεγάλη ανάγκη τόνωσης.

Από εκεί και πέρα, τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς. Η αγορά τις περισσότερες ώρες της μέρας είτε είναι έρημη είτε υποτονική ενώ το απόγευμα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Μάλιστα λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πολλοί συνάδελφοι επιλέγουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους. Αν όλα αυτά συμβαίνουν Σεπτέμβρη μήνα, δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα γίνει μέσα στο χειμώνα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου θεωρεί ότι αιτία αυτής της υποτονικής κατάστασης στην αγορά σήμερα είναι κυρίως η ψυχολογική πίεση που αισθάνονται οι καταναλωτές σε σχέση με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

«Ο κόσμος είναι αρκετά προβληματισμένος για το χειμώνα που έρχεται κυρίως για το ηλεκτρικό ρεύμα. Πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει πολύ την αγορά και τη διάθεση των συμπολιτών μας να ψωνίσουν. Οι περισσότεροι, περιμένουν να δουν τι θα γίνει».

Απογοητευμένος δήλωσε εξάλλου ο Γιάννης Μουτζούρης και από τη συνάντηση που είχε ο Εμπορικός Σύλλογος με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. «Μεταφέραμε τα προβλήματα των επιχειρήσεών μας στον Υπουργό και τους προβληματισμούς μας για το μέλλον που έρχεται. Ζητήσαμε τη στήριξη της κυβέρνησης. Ο Υπουργός το μόνο που είπε είναι ότι θα μεταφέρει τη συζήτησή μας στον Πρωθυπουργό χωρίς όμως την παραμικρή δέσμευση. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Από εκεί και πέρα όλα τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που κατά καιρούς βγαίνουν, είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που αποκλείουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεών μας».

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων ο Γιάννης Μουτζούρης σημείωσε ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις και πλέον πολλές αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος του ρεύματος.

«Ακούμε για μηνιαίους λογαριασμούς 15.000 ευρώ και παθαίνουμε σοκ. Ακόμη και στις μικρότερες όμως επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα το κόστος είναι αβάσταχτο. Αναγκαζόμαστε στη διάρκεια της μέρας να κλείνουμε τα φώτα και τον κλιματισμό πολλές φορές για να κάνουμε οικονομία. Ο καθένας όπως μπορεί. Όμως αυτό δεν αποτελεί λύση για το σοβαρό πρόβλημα και φοβόμαστε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν την κρίση και θα βάλουν λουκέτο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά της Μυτιλήνης τονίζει ο Γιάννης Μουτζούρης και ο Εμπορικός Σύλλογος δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προσελκύσουμε κόσμο στα καταστήματα της πόλης. Ήδη σχεδιάζουμε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως και στο ενδιάμεσο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, ίσως μουσικές βραδιές ακόμη μπαζάρ όπου οι καταναλωτές θα βρουν σε καλές τιμές ποιοτικά προϊόντα. Ακόμη δεν έχουμε κάτι επίσημο για να ανακοινώσουμε όμως πολύ σύντομα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις».

Related Articles

Back to top button