ΕΛΛΑΔΑ

Συνομιλώντας με την Πελαγία Μαλαμά του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου

Η προσφορά και η συμμετοχή στα κοινά αποτελεί για εκείνη πηγή δύναμης και όπως υποστηρίζει δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αιρετός για να βοηθά τον τόπο του. 

Ο λόγος για την Πελαγία Μαλαμά, η οποία, μετά τις πρόσφατες εκλογές στον Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών Νήσου Λέσβου, συνεχίζει να διατηρεί τα ηνία του Συλλόγου. Παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος αυτός διακρίνεται για το ανδρικό του στοιχείο, η ίδια ισχυρίζεται ότι αποτελεί γυναικεία υπόθεση και επικαλείται το όνομα της πρώτης εθελόντριας που ήταν πρόεδρος της Ελένης Κωτσάλου, ενώ παράλληλα μνημονεύει και όλες εκείνες τις γυναίκες που συγκεντρώθηκαν από όλο το νησί και έθεσαν τις βάσεις για να δημιουργηθεί το σωματείο που πλέον σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από άνδρες.  

Για εκείνη, αιτία να ασχοληθεί εθελοντικά με την πυρόσβεση ήταν τρεις φωτιές σε διαφορετικές περιόδους της ζωής της. Ο τόπος κατοικίας της η Αγία Μαρίνα με το δάσος της Αμαλής, η παρότρυνση που δέχτηκε από τη Λένα Κωτσάλου και τον Παναγιώτη Εγγλέζο και το αίσθημα πρόληψης συνετέλεσαν στο να ασχοληθεί η ίδια εθελοντικά με την πυροπροστασία. Ενεργοποιήθηκε το 2010, έκτοτε εκπαιδεύτηκε, πιστοποιήθηκε και σήμερα είναι Εθελόντρια Πυροσβέστης του Πυροσβεστικού Σώματος. Από το 2014 κατάφερε να εκλεγεί και να εκπροσωπεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.  

Το Πιστοποιημένο από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου γεννήθηκε το 2001. Το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών αποτελείται από τους Πελαγία Μάλαμα, Γιώργο Μαμάκο, Κώστας Μπαλιάς, Χριστίνα Ζούρου, Μπάμπη Σαλταμάρα, Παναγιώτη Εγγλέζο, Ανδρέας Ματθαίου, Παναγιώτη Τσαμουρά, Σαράντο Κατσάκο.  

Οι ανάγκες του Σωματείου  

Αναμφισβήτητα το έργο των εθελοντών πυροσβεστών είναι πολύ σημαντικό και απαιτητικό εξίσου. Η κ. Μαλαμά εξηγεί ότι κάθε χρόνο εκπαιδεύονται νέοι εθελοντές πυροσβέστες και αυτό ισοδυναμεί με αύξηση των αναγκών σε ατομικό εξοπλισμό και αντικατάσταση εκείνου που έχει φθαρεί. Επιπλέον στις προτεραιότητες αναφέρει εκτός από την αντικατάσταση των 3 οχημάτων που έχει στην κατοχή του το Σωματείου, [καθώς εξαιτίας της ηλικίας τους (23 ετών)] και την ενίσχυση με επιπλέον οχήματα προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ομάδες – περιοχές του νησιού. Παράλληλα αναφέρει ότι κάθε μεγάλη φωτιά σηματοδοτεί και απώλεια εξοπλισμού, κατά συνέπεια οι ανάγκες του σωματείου είναι συνεχείς. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι στο πλευρό τους βρίσκονται κυρίως ιδιώτες που ενισχύουν το Σωματείο είτε με εξοπλισμό, είτε με χρήματα. Σημειώνεται ότι αρμόδιοι φορείς ως προς την ενίσχυση του Σωματείου είναι οι Δήμοι και η Περιφέρεια.  

Στο Πυροσβεστικό Σώμα επίσημα υπάρχουν τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Πλωμαρίου και το υπό ίδρυση της Γέρας. Επιπλέον όπως επισημαίνει η κα Μαλαμά υπάρχουν ομάδες ανά περιοχή όπως σε Μυτιλήνη, Γέρα, Αγία Μαρίνα, Ερεσό, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για να δημιουργηθούν ομάδες σε Πέτρα – Μόλυβο, Πολιχνίτο & Μανταμάδο. 

Στο ερώτημα πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των εθελοντών πυροσβεστών και η εκπαίδευσή του,ς απάντησε ότι αυτό αποδείχτηκε στην πυρκαγιά των Βατερών, όταν επί 6 συνεχόμενες ημέρες και νύχτες οι εθελοντές μάχονταν με τις φλόγες. «Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση, πρέπει να υπάρχουν νέες προσθήκες εθελοντών, πρέπει να υπάρχει υλικοτεχνική κάλυψη από την Πολιτεία», τόνισε σε συνέντευξή της στο «Ε», επισημαίνοντας ότι οι εθελοντές πυροσβέστες έρχονται να καλύψουν τα κενά της Πολιτείας και όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτά είναι πάρα πολλά».  

Όλες οι στιγμές κατά τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη με την φωτιά ήταν δυνατές, ωστόσο εκείνο που θέλησε να τονίσει είναι ότι το σημαντικό σε αυτές τις μάχες είναι ο εντοπισμός της εστίας και η έγκαιρη πρόσβαση στο σημείο καθώς και η καθοδήγηση από τους αρμόδιους που θα δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες.  

«Το να είσαι εθελοντής είναι τρόπος ζωής. Το να είσαι εθελοντής πυροσβέστης είναι κάτι που σε σημαδεύει» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι κάθε φωτιά είναι η αιτία να γεννηθεί και μια ομάδα εθελοντών. Έτσι από την φωτιά των Βατερών προέκυψε η ομάδα του Πολιχνίτου. Σημειώνεται ότι με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου παραχωρεί προσωρινή στέγη στο παράρτημα του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών Νήσου Λέσβου στον Πολιχνίτο και συγκεκριμένα εντός του κτηρίου που στεγάζει τα γραφεία της τοπικής κοινότητας Πολιχνίτου. Πρόθεση του Δήμου μάλιστα είναι η διαμόρφωση και παραχώρηση μόνιμης στέγης στο σωματείο, σε υφιστάμενο παλαιό κτίσμα εντός του Πολιχνίτου, ενώ όπως πρόσθεσε η κα Μάλαμα αναμένεται να παραχωρηθεί και πυροσβεστικό όχημα από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.  

Παράλληλα ο Δήμος Μυτιλήνης πρόσφατα παραχώρησε στο Σωματείο χώρο στην Αγία Μαρίνα για την ομάδα εθελοντών που δημιουργήθηκε πριν 6 περίπου χρόνια και αμέσως μετά την φωτιά που ξέσπασε στην Αγία Μαρίνα.  

Ο εθελοντισμός ως τρόπος ζωής  

Η κα Πελαγία Μαλαμά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Μυτιλήνης με τον συνδυασμό του Μιχάλη Μαμάκου. Παρότι δεν κατάφερε να εκλεγεί, που θα της επέτρεπε την παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό δεν ήταν εμπόδιο για να συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά και να προσφέρει στον τόπο κατοικίας της την Αγία Μαρίνα. Εκεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Στρατής Μυρογιάννης το 2019 της ανέθεσε να αναλάβει να λειτουργήσει ξανά ο πολιτιστικός χώρος της περιοχής γνωστός και ως «ΚΑΖΙΝΟ». Η ίδια καταβάλλοντας προσωπική εργασία, αλλά και εξασφαλίζοντας την στήριξη τρίτων κατάφερε μέσα σε έξι μήνες να ανακαινίσει τον χώρο που την άνοιξη του 2020 εγκαινιάστηκε και κάθε Κυριακή στην μετά covid εποχή είναι τόπος συνάντησης και δραστηριοτήτων των κατοίκων.  

Ανατρέχοντας στο παρελθόν και στην αιτία της υποψηφιότητάς της στις πρόσφατες εκλογές αναφέρει ότι με τον επικεφαλής της παράταξης που συμμετείχε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, Μιχάλη Μαμάκο γνωρίζονται για περισσότερα από 30 χρόνια, όταν η ίδια δούλευε σε λογιστικό γραφείο στο Πλωμάρι. Τότε ξεκίνησε να συνεργάζεται μαζί του, όταν ήταν Δήμαρχος Πλωμαρίου για θέματα τουριστικής ανάπτυξης του Πλωμαρίου, αλλά και της Λέσβου γενικότερα, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση της REGGATA. Έτσι το 2019 έγινε η πρόταση και κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφια. Τόνισε ότι ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και κλείνοντας πρόσθεσε: «Δεν είμαι πολιτικός και ούτε μπορώ να γίνω, γιατί είμαι λίγο ρομαντική. Εγώ θα συνεχίσω να βοηθώ το νησί μου όπως μπορώ, απ’ όποια θέση κι αν βρίσκομαι». 

ΠΗΓΗ:emprosnet.gr

Related Articles

Back to top button