ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Πλωμάρι η τρίτη συνεδρία του Διεθνούς Συνεδρίου Υγείας μετακινούμενου πληθυσμού

Η τρίτη συνεδρία του σεμιναρίου που με τον τίτλο  «4ο Διεθνές Συνέδριο υγείας μετακινούμενου πληθυσμού» που οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο τον καθηγητή Εμμανουήλ Πίκουλη και διεξάγεται στη Λέσβο από την Πέμπτη 13 μέχρι την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», μετά από πρόταση του σύνεδρου Πλωμαρίτη γιατρού Γιώργου Σανιδά.

Τις τοποθετήσεις των εισηγητών Άγη Τερζίδη, παιδιάτρου Σπύρου Σαπουνά, διευθυντή τμήματος ετοιμότητας και απόκρισης του ΕΟΔΥΥ και της Ιρλανδής Πάουλας Κουίρκ, συντονίστριας της ομάδος ανάνηψης θυμάτων βασανιστηρίων με το ειδικότερο θέμα «Διαχείριση κρίσεων υγείας», παρακολούθησαν σαράντα γιατροί και άλλοι επιστήμονες που μετά το τέλος των εισηγήσεων υπέβαλαν ερωτήσεις και παρατηρήσεις.

Σχετικά με το θέμα οι εισηγητές αναφέρθηκαν επανειλημμένα  στη Μόρια καθώς και στην σημερινή κατάσταση, την οποία δεν θεωρούν ικανοποιητική.

Στην οργανωτική επιτροπή μετέχουν επίσης η Έλενα Ριζά, επιδημιολόγος του τμήματος υγιεινής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και η Έλενα Κακάλου, λοιμωξιολόγος.

Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, που διήρκεσε από τις  9π.μ. ως τις 1μ.μ., υποδέχθηκε και καλωσόρισε στο Πλωμάρι ο πρόεδρος της Λέσχης Θεολόγος Πατερέλης, που στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον πρώην πρόεδρο Ξενοφώντα Μαυραγάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση και την ιστορία της Λέσχης, που μετρά ζωή 144 χρόνων, αφού ιδρύθηκε το 1878 και στο πολιτιστικό έργο που παράγει ή αναμεταδίδει αλλά και στη ζωή και στη δράση του διαφωτιστή Βενιαμίν Λεσβίου, ο οποίος γεννήθηκε στο τότε Πλωμάρι και ήδη Μεγαλοχώρι το 1763 και πέθανε στο Ναύπλιο το 1824, ως αρμοστής νήσων Αιγαίου, αφού διετέλεσε διευθυντής της Ακαδημίας Κυδωνιών, καθηγητής σε ελληνικές σχολές της Κωνσταντινούπολης και Βουκουρεστίου, έχοντας σπουδάσει  στην Πίζα, το Παρίσι και το Λονδίνο, συγγραφέας σειράς βιβλίων, φιλικός και βουλευτής της πρώτης Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, μετά το 1821.

Στη συνέχεια οι εισηγητές του συνεδρίου, ανέλυσαν την έννοια της ευαλωτότητας πολλών από τους μετακινούμενους πληθυσμούς είτε αυτοί εμφανίζονται ως μετανάστες είτε ως πρόσφυγες και την δυσχέρεια της αναγνώρισης της ιδιότητας αυτής, σε πολλούς από αυτούς.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες του Πλωμαρίου, από το οποίο εντυπωσιάσθηκαν δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν ιδιωτικώς για διακοπές και αναχώρησαν για την Μυτιλήνη, όπου και θα συνεχισθούν οι εργασίες του συνεδρίου.

ΠΗΓΗ: stonisi.gr

Related Articles

Back to top button