ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ

Στις προσφυγικές δομές Χίου και Μυτιλήνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης

Τις δομές στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ, μονάδες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.

Χθες, Δευτέρα, ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Δομή της ΒΙΑΛ, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Χίου και το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΦΑΑ) στη Χίο .

Κατά τη διάρκεια της δίωρης παραμονής του στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ στη Χίο, ο Υπουργός, αφού ενημερώθηκε από τον Υποδιοικητή Μ. Φουρναράκη, για τη λειτουργία της δομής, καθώς επίσης και για τις συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο, ευχαρίστησε το προσωπικό του Υπουργείου για τη συνεισφορά του στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αναφέροντας συγχρόνως ότι «όλοι δίνουμε καθημερινά τον αγώνα στη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης» και επισημαίνοντας ότι «οι συνθήκες είναι σίγουρα καλύτερες από το 2019».

Στη συνέχεια, ο κ. Καιρίδης περιηγήθηκε στο Κέντρο μη Τυπικής Εκπαίδευσης της Μ.Κ.Ο. «ΜΕΤΑδραση» που λειτουργεί στη ΒΙΑΛ, παρακολουθώντας τη λειτουργία του. Μετέβη επίσης στο γραφείο καταγραφών του ανωτέρω κέντρου, όπου συνομίλησε με ένα νεαρό Σύριο, καθώς και στην Ασφαλή Ζώνη Ασυνόδευτων Ανηλίκων όπου συζήτησε με διερμηνέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Κατόπιν, ο Υπουργός επισκέφθηκε το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Χίου όπου πραγματοποιείται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προσπάθειες που καταβάλλονται διαρκώς για την επιτάχυνση του χρόνου απονομής των αποφάσεων. Με δεδομένη τη σημαντική μείωση του αριθμού των εκκρεμών αποφάσεων συνεχάρη όλους τους εργαζομένους για τη σημαντική συνεισφορά τους στην προσπάθεια αυτή.

Επιπροσθέτως, τον Υπουργό υποδέχθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΦΑΑ) Χίου που λειτουργεί η Μ.Κ.Ο. «ΜΕΤΑδραση», η προέδρος του Φορέα Λώρα Παππά, όπου τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του- σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει σε αυτό Υπουργός Κυβέρνησης.

Τέλος, τον ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της Δομής, τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η φιλοξενία της ιδιαίτερα ευάλωτης αυτής κοινωνικής ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Δομή, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προσφέρονται επιπλέον εξειδικευμένες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση, υποστήριξη και προστασία των παιδιών.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Back to top button