ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΕΣΒΟΣΜΥΤΙΛΗΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Στηρίξαμε το Βόρειο Αιγαίο με πάνω από 50 εκάτ. ευρώ την τριετία ‘20-’23, αναφέρει ο Μηταράκης από τη Λέσβο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Λέσβου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί.

Ο υπουργός, στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε πως «με σχέδιο και πολλή δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε» τη μεταναστευτική κρίση. Όπως είπε δε τα τελευταία τρία χρόνια επετεύχθησαν οι δύο βασικοί στόχοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο δραστικός περιορισμός των ροών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. «Αυτό είναι που σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε στη Λέσβο», τόνισε.

Ο κ. Μηταράκης, υπενθύμισε πως την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο, την ώρα που ο αριθμός αυτός στην τετραετία της ΝΔ ήταν 32.000, εκ των οποίων μόνο οι 5.000 αφορούν τη διετία 2021-22. «Αποτέλεσμα, οι διαμένοντες στη Δομή στο Μαυροβούνι σήμερα να είναι λιγότεροι από 2.000, μείωση 90% από τις πιο δύσκολες μέρες της Μόριας», είπε.

Επιπλέον, ο υπουργός, τόνισε, πως «προχωρήσαμε σε σημαντικές ανταποδοτικές επενδύσεις προς τους δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης αλλά και προς την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πάνω από 25 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις των Δήμων αναδρομικά από το 2019, αποζημιώσεις στους κατοίκους που είχαν ζημιές στις περιουσίες τους εξαιτίας του μεταναστευτικού, στηρίξαμε νέες υποδομές που θα προσφέρουν προοπτική για τη Μυτιλήνη».

Ακόμη, επεσήμανε ότι «τελικός στόχος είναι να λειτουργήσει η ΚΕΔ στη Βάστρια, εντός του 2023. Μια δομή 7 φορές μικρότερη από τη Μόρια στα χειρότερά της και 3 φορές μικρότερη από ότι είναι σήμερα το Μαυροβούνι αναφορικά με τον πληθυσμό που θα φιλοξενεί και που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και προχωράει όπως είχα παρουσιάσει στη Βουλή τον 11/2021».

«Συνολικά έχουμε δώσει στο Βόρειο Αιγαίο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 20-23 μέχρι στιγμής συγκρινόμενα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της επταετίας που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ που είναι 400 εκατομμύρια», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Σε άλλη ερώτηση, ο υπουργός, σημείωσε πως «η δομή της Βάστριας έχει πάρει πλέον πλήρη εικόνα υλοποίησης. Πλέον η δομή έχει εγκατασταθεί, είναι στη φάση της ολοκλήρωσης εντός του 2023. Το έργο έχει φτάσει το 50% της τεχνικής ολοκλήρωσης. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2023 η δομή θα είναι έτοιμη, για να κλείσει το Μαυροβούνι που είναι ο βασικός μας στόχος».

Για τη δομή καραντίνας, στη Δυτική Λέσβο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε πως είναι χρήσιμη «επειδή υπάρχουν κατά καιρούς αφίξεις».

Related Articles

Back to top button