ΕΛΛΑΔΑΛΕΣΒΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Στα 5,00 ευρώ το αρνί στα 5,50 ευρώ το κατσίκι στη Λέσβο

Στα 5,00 ευρώ ανά κιλό υποχώρησε η τιμή παραγωγού για τα αρνιά της Λέσβου την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και στα 5,50 ευρώ η τιμή για τα λιγοστά διαθέσιμα κατσίκια. Μια ημέρα νωρίτερα (14 Δεκεμβρίου) η τιμές για αρνιά και κατσίκια ήταν αυξημένες κατά 0,50 ευρώ. Δηλαδή 5,50 ευρώ για τα αρνιά και 6,00 ευρώ για τα κατσίκια.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έγιναν πωλήσεις αρνιών από κτηνοτρόφους της Λέσβου, στις 15 Δεκεμβρίου, στα 4,50 ευρώ ανά κιλό. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως είναι έντονη η τάση πτώσης των τιμών παραγωγού.

Κτηνοτρόφοι που μίλησαν στο «Ν» ανέφεραν προς πούλησαν τα αρνιά τους σε 5,70 ευρώ ανά κιλό την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.  

 Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 γράφαμε στο «Ν» πως η τιμή παραγωγού για το αρνίσιο κρέας στη Λέσβο είχε διαμορφωθεί στα 6,00 ευρώ ανά κιλό και για το κατσικίσιο στα 6,50 ευρώ ανά κιλό. Ένα χρόνο νωρίτερα, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2020 η τιμή παραγωγού για το αρνίσιο κρέας ήταν στα 4,50 ευρώ το κιλό και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του είχε υποχωρήσει στα 3,30 ευρώ το κιλό.

 Οι τιμές του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος, στη Λέσβο, εμφάνισαν πτώση καθώς η Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ήταν η τελευταία ημέρα που έγιναν εξαγωγές προς την Ιταλία και την Ισπανία από το νησί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κτηνοτρόφων και εμπόρων κρέατος που μίλησαν στο «Ν».

 Τις επόμενες ημέρες τα σφάγια που θα παραχθούν θα διοχετευθούν στην αγορά της Αθήνας. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση για αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας είναι πολύ περιορισμένη. Έμποροι κρέατος αναφέρουν πως καταγράφεται πτώση μέχρι και 80%. Μικρή ανάκαμψη αναμένεται τις επόμενες ημέρες και μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι έμποροι κρέατος εκτιμούν πως αν δεν υπήρχαν οι εξαγωγές οι τιμές θα είχαν οδηγηθεί σε κάθετη πτώση.

 Η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες. Η πλειοψηφία των καταναλωτών προτιμούν να αγοράσουν χοιρινό κρέας αντί για αρνίσιο καθώς είναι πολύ φθηνότερο. Ένα αρνί που φεύγει στα 5,00 ευρώ ανά κιλό από τον παραγωγό φθάνει στα 9,00 – 10,00 ευρώ στον καταναλωτή.

ΠΗΓΗ:stonisi

Related Articles

Back to top button