ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΟΥΣΙΚΗΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε τηλεκπαίδευση το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, όσο μαζεύει ο Δήμος… σοβάδες!

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου καλεί η ΕΛΜΕ το μεσημέρι της Δευτέρας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου στις 2 το μεσημέρι καλεί η ΕΛΜΕ Λέσβου για το στεγαστικό πρόβλημα που προέκυψε στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, με τους σοβάδες να πέφτουν την Παρασκευή. Στο μεταξύ τη λύση της τηλεκπαίδευσης προέκριναν οι αρμόδιοι, ώστε να μη χαθούν διδακτικές ώρες και οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν συνδεθεί από το πρωί παρακολουθώντας από τις οθόνες τους.

Μέλη του Συλλόγου Γονέων περιγράφουν απογοητευτικά στο «Ν» το ότι το σχολείο έκλεισε για να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης. Εργασίες που έχουν να κάνουν με την αποκόλληση επιχρισμάτων στο ταβάνι του κτηρίου, ενώ αναφέρονται σε εικόνες με σκουπόξυλα στα ταβάνια, ώστε να πέσουν οι χαλασμένοι σοβάδες και να μπουν… νέοι!

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρει:

«Και Έτσι Απλά, Το Ταβάνι Έπεσε Στο Κεφάλι Τους……και δεν είναι η πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το τρίτο περιστατικό πτώσης σοβάδων από την οροφή στο νέο κτήριο όπου στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, έπειτα από τη μετακίνηση του και την αναστάτωση που αυτή προκάλεσε, καθώς από νωρίς είχε επισημανθεί η παντελής ακαταλληλότητα του προτεινόμενου χώρου. Ο κίνδυνος να συμβεί σοβαρό ατύχημα στους μαθητές μας καθώς και στους εκπαιδευτικούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους/ες στα σχολεία, είναι μία πραγματικότητα που δυστυχώς δεν έγκειται στο πεδίο της πιθανότητας, αλλά πλέον της βεβαιότητας.

Τονίζουμε ότι το κτήριο που χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή λύση, δεν πληροί καμία από τις προδιαγραφές που προβλέπονται για αντίστοιχα σχολεία και απ’ ότι φαίνεται, για σχολικές μονάδες γενικότερα. Κάτι που, δυστυχώς, ισχύει για πολλά σχολεία του Ν. Λέσβου.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ανοίγει για μια ακόμη φορά το ζήτημα στέγασης των σχολικών μονάδων και για μία ακόμη φορά, οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να εστιάσουν «στον ελέφαντα στο δωμάτιο». Η επάρκεια και η καταλληλότητα των σχολικών κτηρίων αποτελεί σοβαρό και ουσιαστικό ζήτημα για την εκπαιδευτική κοινότητα ολόκληρου του νησιού. Η λειτουργία των σχολείων απαιτεί ασφαλείς χώρους, κατάλληλους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μαθητές δεν είναι δυνατό  να «στοιβάζονται» ή να «εκτοπίζονται» σε ακατάλληλα κτήρια. Και όμως συμβαίνει συστηματικά και επανειλημμένα. Τέτοια περιστατικά, έρχονται κατά καιρούς, για να μας υπενθυμίσουν πως στα κτήρια αυτά (όπως και στα λυόμενα και στα κοντέινερ) φοιτούν τα παιδιά μας. Καθημερινά και για πολλές ώρες.

Η λύση που προτείνεται από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαράδεκτο να είναι η «τηλεκπαίδευση». Δεν πρόκειται για μέτρο κατάλληλο για το δημόσιο σχολείο, ούτε σε καμία περίπτωση θεωρείται από την επιστημονική εκπαιδευτική κοινότητα συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν μπορεί αυτό το αντιεκπαιδευτικό μέτρο, του οποίου τις σοβαρές συνέπειες βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία μας (μαθησιακά κενά, ύλη που καλύφθηκε μόνο στα χαρτιά και δεν εμπεδώθηκε από την πλειοψηφία των μαθητών, αξιολόγηση επίδοσης τετραμήνου με polling), να χρησιμοποιείται κάθε φορά που αποδεικνύονται οι συνέπειες της ανεπάρκειας σοβαρών υποδομών στην εκπαίδευση.

Προσωρινά πάντα και λόγω ανάγκης. Για να μην χαθούν διδακτικές ώρες. Για να μην «τραυματιστούν» τα παιδιά. Τα παιδιά που στοιβάζονται σε αίθουσες κλουβιά και που υποχρεώθηκαν να περάσουν ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη επί μήνες ολόκληρους, καλούνται τώρα να υποβληθούν ξανά σε μια -κατ’ επίφαση- προσομοίωση εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Με ακατάλληλα σχολικά κτήρια που καταρρέουν, με κοντέινερ και λυόμενα κανείς από τους αρμόδιους δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επειδή, όπως αποδεικνύεται, ουδέν μονιμότερον και επικινδυνότερον του προσωρινού:

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασχοληθούν σοβαρά με το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της Λέσβου.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς του ΜΣΜ να μην υποκύψουν στις πιέσεις για εξ αποστάσεως «εκπαίδευση», για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και μέχρι να καταστεί το κτίριο ασφαλές. Υπάρχουν ευθύνες στο γεγονός ότι επί δεκαετίες, οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν για την ανέγερση μουσικού σχολείου αλλά αντιθέτως εξώθησαν μια ολόκληρη σχολική κοινότητα σε ένα ακατάλληλο κτίριο.

Προτείνουμε να διατεθούν οι χώροι που στεγάζεται αυτή τη στιγμή η ΔΔΕ για την προσωρινή λειτουργία  του Μουσικού Σχολείου. Αντίστοιχα ο Δήμος να μεριμνήσει για την οριστική λύση της στέγασης του ΜΣΜ σε χώρο που πληροί όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές. Οι διοικητικές λειτουργίες της ΔΔΕ όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται προσωρινά με τηλεργασία, ενώ οι απολύτως απαραίτητες διά ζώσης να μετακινηθούν σε κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις με μέριμνα του Δήμου.

Καλούμε τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΙΔΕ Λέσβου την Δευτέρα 14/11 στις 14.00.»

Πηγή : stonisi.gr

Πηγή φώτο : dimokratis.gr

Related Articles

Back to top button