ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα ελαιόλαδου

Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη της παραγωγής, της κατανάλωσης και των αποθεμάτων

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν τα αποθέματα ελαιόλαδου στο τέλος της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου, δηλαδή στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2023. Αυτό δείχνει η τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη της παραγωγής , της κατανάλωσης και των αποθεμάτων ελαιόλαδου που στηρίζεται σε στοιχεία που αντλήθηκαν στα τέλη του Νοεμβρίου.

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στους 350.000 τόνους (αύξηση 51%), στην Συρία του 134.500 τόνους (αύξηση 27%) και την Τουρκία στους 275.000 τόνους (αύξηση 17%).

Στον αντίποδα θα βρεθούν η Ισπανία με μείωση παραγωγής 48%, η Πορτογαλία με μείωση 39%, το Μαρόκο με μείωση 22% και η Τυνησία με μείωση 25%.

Όσον αφορά την πιθανή εξέλιξη της κατανάλωσης παγκοσμίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις θα σημειωθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 1.551.000 τόνους σε 1.412.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση από τρίτες χώρες αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή 1.640.000 τόνους. Δηλαδή η συνολική κατανάλωση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3.052.000 τόνους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2023, τα αποθέματα ελαιολάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαμορφωθούν σε 375.000 τόνους, λίγο πάνω από τα αποθέματα του 2016 και του 2017, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 359.000 τόνων και 322.000 τόνων αντίστοιχα.

Εκτιμήσεις παραγωγής ελαιόλαδου 

Άλλες χώρες ΕΕ (+14%)

Πορτογαλία (-39%) – 125.000 τόνοι

Ελλάδα (+51%) – 350.000 τόνοι

Ιταλία (-29%) — 235.000 τόνοι

Ισπανία (-48%) — 780.000 τόνοι

Σύνολο ΕΕ (-34%) – 1.505.000 τόνοι

Άλλες χώρες εκτός ΕΕ (8%) — 375.000 τόνοι

Συρία (+27%) – 134.500 τόνοι

Μαρόκο (-22%) – 156.000 τόνοι

Τουρκία (+17%) – 275.000 τόνοι

Τυνησία (-25%) – 180.000 τόνοι

Σύνολο εκτός ΕΕ — (-1%)   

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button