ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΛΕΣΒΟΣΜΥΤΙΛΗΝΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις Πολιτών – Πολιτισμός ”Μυτιλήνη: Αυθεντική και Κοσμοπολίτισσα”

α) Όραμα

Είναι σημαντικό να εμπνεόμαστε όλο και περισσότεροι από ένα ευρύ αλλά δυνατό όραμα και με βάση αυτό να αναπτύσσουμε τη στρατηγική μας και προγραμματίζουμε έργα και δράσεις. Ευτυχώς η Μυτιλήνη (και σαν πόλη και σαν νησί) άργησε να αναπτυχθεί και έχει κρατήσει αρκετά στοιχεία παράδοσης και αυθεντικότητας ενώ ταυτόχρονα έζησε και εποχές μεγάλης ανάπτυξης και διασύνδεσης της οικονομίας της και με τα Μικρασιατικά παράλια και με την Ευρώπη χάρις τις εξαγωγες ελαιολάδου, σαπουνιού κλπ.

Ένα τέτοιο όραμα ανάπτυξης με σεβασμό στην ταυτότητά μας θα μπορούσε να συμπυκνωθεί κάτω από το σλόγκαν: “Πόλη για τους Πολίτες” ή αν θα θέλαμε να το εξειδικεύσουμε  θα μπορούσε να είναι “Μυτιλήνη: Αυθεντική και Κοσμοπολίτισσα”

β) Συντονισμός δράσεων επόμενης χρονιάς

Κάθε χρόνο βλέπουμε να υλοποιούνται στην πόλη μας από σχεδόν όλους τους φορείς, πολλές εκδηλώσεις (αναπτυξιακές, πολιτιστικές, κοινωνικές). Είναι όμως μεταξύ τους ασύνδετες, ασυντόνιστες και κατά κανόνα προγραμματίζονται 1-2 μήνες πριν.

Θα βοηθούσε τα μέγιστα ένας συντονισμός τόσο μεταξύ των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα όσο και μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών , που θα ξεκινούσε τουλάχιστον 3 μήνες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς. Κάθε έτος (μετά από διαβούλευση) θα ήταν αφιερωμένο σε κάτι χαρακτηριστικό (πχ έτος Ελύτη, Ναυτικής Παράδοσης, Νέων Δημιουργών, Χειροτεχνίας κλπ), με ανάλογες εκδηλώσεις από όλους. Το Πρόγραμμα θα γνωστοποιείται έγκαιρα σε Έλληνες και ξένους (ΜΜΕ, επαγγελματίες τουρισμού κλπ) ώστε να ξέρουν νωρίς και να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στην πόλη.

(αυτή η δράση πάει και στην Οικονομία)

  1. Πολιτισμός και παιδί (σχολείο, μουσεία, εκδηλώσεις κ.λ.π.)

Ο πολιτισμός ξεκινά από την εκπαίδευση. Πρέπει από τις πρώτες βαθμίδες ο πολίτης να εκπαιδεύεται στην συμβίωση με τον άλλον. Στην καλαισθησία, στον σεβασμό προς τον συμπολίτη του, στην αγάπη του για το περιβάλλον. Η πόλη μας είναι μια ευλογημένη πόλη σε φυσική ομορφιά και μνημεία. Πρέπει τα παιδιά να έλθουν σε επαφή με την πόλη, να την αγαπήσουν και να την προστατεύουν. Προτείνουμε μία φορά την εβδομάδα, μία τάξη ενός σχολείου να επισκέπτεται ένα από τα μουσεία μας με δαπάνη του Δήμου, όπως επίσης να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις όποτε είναι δυνατόν. Επιπλέον, η ΘΕΣΙΣ διατίθεται για θεατρική επιμόρφωση παιδιών σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Θέσπιση ετήσιου θεατρικού διαγωνισμού των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, όλου του νησιού.

  • Πολιτισμός και πολίτες (ευγένεια, σεβασμός, χαμόγελο, φιλοξενία, μουσεία, δωρεάν εισιτήρια για εκδηλώσεις κ.λ.π.)

Η πόλη μας χαρακτηρίζεται (κυρίως από τους επισκέπτες της) σαν αφιλόξενη, αγενής, ανοργάνωτη και θορυβώδης. Αυτό μπορεί να αλλάξει με έξυπνη καμπάνια από την πλευρά του Δήμου, με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σπότ, αφίσες, εκδηλώσεις κ.λ.π. Θα μπορούσε ο Δήμος να διαθέτει δωρεάν εισιτήρια για πολιτιστικές εκδηλώσεις σε οικονομικά αδυνατούντες πολίτες. Επίσης δωρεάν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους, ούτως ώστε οι πολίτες να συνδεθούν με το παρελθόν τους και να αποκτήσουν «πολιτιστική ταυτότητα».

Υποδομές

  1. Στέγαση πολιτιστικών ομάδων της πόλης

Ένα κτήριο διαμορφωμένο με μικρά γραφεία για την στέγαση των συλλόγων της πόλης και ίσως ένα χώρο για τις εκδηλώσεις τους. Επίσης ο χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιείται κι ως η «γραφειοκρατική» έδρα που απαιτείται για προς ίδρυση ή και μετά την ίδρυση των Συλλόγων.

  1. Μουσεία (Να γίνουν πιο ενεργά τα μουσεία Τεριαντ, Θεοφίλου, Βυζαντινό)

Τα μουσεία της πόλης μας είναι πολλά και αξιόλογα. Το δε Μουσείο Τεριάντ είναι και μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο. Αυτά πρέπει να γίνουν το καύχημά μας και οι πρεσβευτές του νησιού μας. Ο Δήμος πρέπει να τα αγκαλιάσει, να τα εντάξει στην καθημερινότητά μας και να γίνουν πόλοι έλξης, συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.

  1. Δημοτικό Θέατρο (Να γίνει ανεξάρτητος και αυτοδύναμος οργανισμός)

Το Δημοτικό μας Θέατρο, ένα από τα πιο όμορφα θέατρα στην Ελλάδα, πρέπει να λειτουργεί σαν βασικό κύτταρο του πολιτισμού στην πόλη. Όμως πρέπει να φιλοξενεί μόνο παραστατικές τέχνες και όχι οποιαδήποτε συνάντηση πολιτών, είτε αυτό είναι διάλεξη, είτε πολιτική συγκέντρωση. Τα θέατρα είναι ναοί της τέχνης. Για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να αποκτήσει ένα αυτόνομο και αυτοδύναμο οργανισμό, επιδοτούμενο από τον Δήμο (όπως γίνεται και τώρα), με δικούς του αποκλειστικά υπαλλήλους (τεχνικούς και διοικητικούς). Προτείνουμε η διαχείρισή του να γίνεται από Διοικητικό Συμβούλιο που να απαρτίζεται από μόνιμο υπάλληλο του Δήμου, καλλιτεχνικό διευθυντή και μέλη από τις τοπικές πολιτιστικές ομάδες. Ο χώρος του Δημοτικού Θεάτρου χρειάζεται ανακαίνιση όσον αφορά τα καθίσματα και την σκηνή.

  1. Θερινό Δημοτικό Θέατρο (Νταμάρι ή άλλο κατάλληλο μέρος)

Το Θερινό Θέατρο στην Τάφρο του Κάστρου Μυτιλήνης, δεν είναι το πλέον κατάλληλο για παραστατικές τέχνες. Υπάρχει πάντα το πρόβλημα των καιρικών συνθηκών και της ηχητικής του. Στον ευρύτερο χώρο της πόλης υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν το Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Ένα νταμάρι ή γιατί όχι και η νότια παρυφή του Κάστρου Μυτιλήνης (στο δασάκι στα Τσαμάκια) θα μπορούσε να γίνει ένας αξιοπρεπής χώρος εκδηλώσεων (προβλέποντας πάντα την προστασία του από τις καιρικές συνθήκες και την προσβασιμότητά του).

  1. Αναβάθμιση των υπαρχόντων Πολιτιστικών Χώρων (ΦΟΜ, Άστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι)

Να αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες χώροι εκδηλώσεων με την οικονομική βοήθεια του Δήμου και να αποφορτίσουν τις εκδηλώσεις μικρού βεληνεκούς από το Δημοτικό Θέατρο.

  1. Το Κολυμβητήριο στο λιμάνι (Να γίνει χώρος εκδηλώσεων ή ΚΤΕΛ)

Το παλιό Κολυμβητήριο στο Λιμάνι Μυτιλήνης θα μπορούσε (εφ’ όσον κριθεί κατάλληλο) να γίνει χώρος εκδηλώσεων μιας και διαθέτει πολύ μεγάλο χώρο και πάρκινγκ.

  1. Οι Αποθήκες της Ε.Γ.Σ.Λ. στο Λιμάνι (Χώρος εκδηλώσεων)

Οι Αποθήκες της Ε.Γ.Σ.Λ. στο Λιμάνι Μυτιλήνης είναι ένα ερείπιο που θα μπορούσε κι αυτό να μετατραπεί σε χώρο εκδηλώσεων για τους λόγους που ισχύουν και για το Κολυμβητήριο.

  • Ανάδειξη της καλλιτεχνικής κληρονομιάς

Ανάδειξη της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, μέσω της προβολής των ερασιτεχνικών ομάδων και σε συνδυασμό με δράσεις που θα σχετίζονται με ήθη, έθιμα, παραδοσιακά επαγγέλματα π.χ. κεραμική, κ.λπ..

  • Δράσεις πολιτισμού:
  1. Σαπφώ (Φεστιβάλ Ποίησης και Παραστατικών Τεχνών χορός, μουσική, κ.λ.π.)

Η Λέσβος διαθέτει ένα λαμπρό brand για την προβολή της ως νησί με ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα. Την ποιήτρια Σαπφώ, που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, λειτουργούσε σχολείο για τις νεαρές κοπέλες. Στο σχολείο της διδάσκοντας, ποίηση, μουσική, χορό κ.ά. Θα μπορούσε να γίνεται ένα ετήσιο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών (στα πρότυπα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας) με πολύ σοβαρή οργάνωση και εγκυρότητα, όπου καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα έρχονται καλοκαίρι και θα δίνουν μοναδικές παραστάσεις εμπνευσμένες από την μεγάλη ποιήτρια.

Η «ΘΕΣΙΣ» προτείνει την ίδρυση ενός Φεστιβάλ Ποίησης και Παραστατικών Τεχνών (χορός, μουσική, θέατρο κ.λπ.) με θέμα πρεσβευτές της τέχνης από το νησί. Θέσπιση ετήσιων Παλλεσβιακών ή και Πανελλήνιων εικαστικών διαγωνισμών και διαγωνισμών συγγραφής, με θεματολογία βγαλμένη μέσα από την ιστορία του νησιού, τις παραδόσεις, τις εμβληματικές του προσωπικότητες, κοκ. Έκδοση των βραβευμένων ιστοριών και έκθεση των εικαστικών έργων σε γκαλερί μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

  1. Βυζαντινοί vs Γενουάτες

Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή εκδήλωση -κράχτη που θα είναι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένες επισκέπτες, γύρω από διαμάχη Βυζαντινών- Γενουατών, Δύσης-Ανατολής. Και καθώς το νησί μας βιώνουμε τα τελευταία λόγω των 2 Δήμων έναν τεχνητό εν πολλοίς διαχωρισμό, θα μπορούσε (ως παρωδία)  πχ τον ρόλο των Βυζαντινών να παίζουν οι Μυτιληνιοί και των Γενουατών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν κάθε χρονιά στις Απόκριες και κλιμακώνονται σε διάφορα επεισόδια μέσα στη χρονιά.

  1. Πολιτιστικές διαδρομές

Η Μυτιλήνη, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, έχει το προνόμιο να διαθέτει πολλά ιστορικά και καλλιτεχνικά μνημεία. Παραθέτουμε κάποιες προτάσεις μας:

1. Προστασία και καθαριότητα των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και μνημείων.

2. Μικρές περιπατητικές διαδρομές στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων σε συνδυασμό με τα ευρήματα που βρίσκονται στα μουσεία.

3. Ανάδειξη της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, μέσω της προβολής των ερασιτεχνικών ομάδων και σε συνδυασμό με δράσεις που θα σχετίζονται με ήθη, έθιμα, παραδοσιακά επαγγέλματα κ.λ.π.

  1. Γενικές Προτάσεις

1.         Σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης ανάδειξη σημείων πολιτιστικού/περιβαλλοντικού/κοκ ενδιαφέροντος με ταυτόχρονη χρήση pins στα sites και ΜΚΔ του Δήμου και των εμπλεκόμενων φορέων.

2.         Διαδρομές εντός πόλεως – νερού, νεοκλασσικών, αρχαιολογικές, κτλ – με κατάλληλες σημάνσεις σε συνεργασία με πιστοποιημένους ξεναγούς.

3.         Επιχορήγηση σελίδων σε ΜΚΔ με ικανό αριθμό μελών, που προωθούν το νησί πχ. Lesvos Nature and Landscapes, για προώθησή τους εντός και εκτός Ελλάδας.

4.         Θέσπιση ετήσιων Παλλεσβιακών ή και Πανελλήνιων εικαστικών διαγωνισμών και διαγωνισμών συγγραφής, με θεματολογία βγαλμένη μέσα από την ιστορία του νησιού, τις παραδόσεις, τις εμβληματικές του προσωπικότητες, κοκ. Έκδοση των βραβευμένων ιστοριών και έκθεση των εικαστικών έργων σε γκαλερί μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

5.         Θέσπιση ετήσιου θεατρικού διαγωνισμού των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, όλου του νησιού. 6.         Σπονσαρισμα των αθλητών και των ομάδων του νησιού που κάνουν πρωταθλητισμό σε Πανελλαδικό/Παγκόσμιο επίπεδο (αγορά εξοπλισμού, έξοδα μετακινήσεων, κτλ) και αναγνώρισή τους ως πρεσβευτέ

Related Articles

Back to top button