ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΥΤΙΛΗΝΗΥΓΕΙΑ

Προβλήματα και ελλείψεις στα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του Ευεργέτουλα

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι εθελοντές αιμοδότες της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα για την υποβάθμιση, όπως αναφέρουν σε σχετικό υπόμνημα, των δύο περιφερειακών ιατρείων και των πέντε αγροτικών ιατρείων της περιοχής.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι όλα τα ιατρεία υπολειτουργούν με υποτυπώδη ιατρικό εξοπλισμό.

Αναλυτικά το Υπόμνημα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και προληπτικής ιατρικής του Ευεργέτουλα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σκοπός του υπομνήματος είναι να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία, εκ μέρους των συμπολιτών μας, για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση λειτουργίας των δύο Περιφερειακών και των πέντε Αγροτικών Ιατρείων της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα Λέσβου, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τη υγεία και τη ζωή των συντοπιτών μας.

Όλα τα Ιατρεία υπολειτουργούν με υποτυπώδη ιατρικό εξοπλισμό. Τα χαρακτηρισμένα ως «Περιφερειακά» Ιατρεία Κάτω Τρίτους και Ιππείου, επισκέπτεται γιατρός μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τα Αγροτικά Ιατρεία Ασωμάτου, Κεραμειών, Συκούντας και Λάμπου Μύλων, τα επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Το Αγροτικό Ιατρείο Μυχούς δεν λειτουργεί καμία μέρα της εβδομάδας! Όσο για Νοσηλευτικό Προσωπικό, δεν υπηρετεί κανένας Νοσηλευτής ή Νοσηλεύτρια στα επτά Ιατρεία της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα! Προφανώς οι αρμόδιοι συμπληρώνουν τις βάρδιες του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου και του Νοσοκομείου, με τους υπηρετούντες γιατρούς, οι οποίοι πραγματοποιούν επισκέψεις στα χωριά όταν παρουσιαστεί κενή βάρδια.

Βέβαια, γνωρίζουμε ότι, το ιατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας του νησιού μας, δεν επαρκεί και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους φορείς που διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις και κίνητρα κάλυψης των πολλών κενών θέσεων. Παρόλα αυτά στα χωριά της περιοχής μας, κατοικούν άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους υπερήλικες αλλά και αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, υπάλληλοι, που δεν έχουν τη οικονομική και χρονική δυνατότητα, να μεταβούν στη Μυτιλήνη για κάθε πρόβλημα Υγείας τους. Άλλωστε με την υπολειτουργία των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων, υπερφορτώνεται και το υπάρχον προσωπικό του Νοσοκομείου μας, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει όλους τους κατοίκους του νησιού, μόνιμους και μη.

Οι προσπάθειες του πρώην Δήμου Ευεργέτουλα, για την κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου σε εξασφαλισμένο οικόπεδο, είχαν απορριφθεί από το Υπουργείο Υγείας πριν 13 χρόνια. Ακόμα διακόπηκε από το 2011, το πιλοτικό πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής που είχε ξεκινήσει στο Ιατρείο Ιππείου. Μέχρι πριν 10 χρόνια, οι κάτοικοι των επτά Κοινοτήτων μπορούσαν να προσέλθουν καθημερινά στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιππείου, για αντιμετώπιση προβλημάτων της Υγείας τους.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο οι γιατροί που διορίζονται στα δύο Περιφερειακά Ιατρεία Ιππείου και Κάτω Τρίτους, να εφημερεύουν στην περιοχή και όχι στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου ή στο Νοσοκομείο, ώστε να καλύπτουν άμεσα τα προβλήματα υγείας των κατοίκων της περιοχής του Ευεργέτουλα. Θέλουμε να ζήσουμε στα χωριά μας και για το λόγο αυτό απαιτούμε ΕΠΑΡΚΕΙΣ συνθήκες υπηρεσιών υγείας».

stonisi

Related Articles

Back to top button