ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΛΕΣΒΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Που θα φτάσει η τιμή των καυσίμων στη Λέσβο;»

Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, με την παράθεση στοιχείων, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς

Ερώτηση για τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργεί η συνεχής και ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων στα νησιά του Νομού Λέσβου κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Αρχικά, ο κ. Μπουρνούς, στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, παραθέτει τα επίσημα στοιχεία Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση της τιμής πώλησης της αμόλυβδης και του diesel κίνησης στο Νομό Λέσβου – από την αρχή του έτους – έχει ξεπεράσει το 30% (!). Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Βουλευτής, από τον Ιανουάριο του 2022 (07.01.2022) έως και την 14η Ιουνίου 2022 η μέση τιμή λίτρου στα πρατήρια του Νομού Λέσβου εκτοξεύτηκε από το 1,836 ευρώ στα 2,44 ευρώ για την αμόλυβδη (33%) και από το 1,57 ευρώ στα 2,05 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης (31%).

Εν συνεχεία. ο Γιάννης Μπουρνούς τονίζει ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο του γενικευμένου κύματος ακρίβειας ενώ έχει απαράδεκτα παροπλίσει κάθε διαθέσιμο μέσο τόνωσης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνεται στην ερώτηση, αποτελεί η επιδότηση των καυσίμων, που εντάχθηκε στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ν. 4551/2018) που σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που αποσκοπούσε στη στήριξη της νησιωτικότητας. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είχε ως στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβληματικού φαινομένου όπου οι υψηλές τιμές των καυσίμων λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την περαιτέρω τουριστική κίνηση στα νησιά, ενώ αύξαναν σημαντικά το καθημερινό κόστος ζωής για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Η κατάργηση του σκέλους της επιδότησης των καυσίμων από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γενικότερης απαξίωσης και υποβάθμισης του ευεργετικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτους τους νησιώτες έναντι των υπέρογκων αυξήσεων στα καύσιμα και η επαναφορά του μέτρου καθίσταται επιτακτικά αναγκαία.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μπουρνούς στηλιτεύει την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – για άλλη μία χρονιά – και την παρατεταμένη αδράνεια στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, που θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την τουριστική ανάπτυξη στη Λέσβο και τη Λήμνο και υπονομεύει τη διαρκή υπερπροσπάθεια των τοπικών φορέων και των κατοίκων να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για τους επισκέπτες.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, απευθυνόμενος στους κ.κ Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Πλακιωτάκη και Κικίλια, τους καλεί να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργεί η συνεχής και ραγδαία άνοδος των τιμών των καυσίμων στο Νομό Λέσβου, να επανέλθει το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για την επιδότηση στην αντλία και να προστατευθεί από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας η τουριστική κίνηση στα νησιά του Νομού.

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button