ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ

Ποιες γυναίκες δικαιούνται δωρεάν μαστογραφία

Τα πρώτα SMS, για προγραμματισμό δωρεάν ελέγχου, σε γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα ξεκινήσουν να στέλνονται την Παρασκευή, 10 Ιουνίου

Την έναρξη του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που τιμητικά φέρει την ονομασία «Φώφη Γεννηματά», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει στόχο του να παράσχει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο σε περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Τα πρώτα SMS, για προγραμματισμό δωρεάν ελέγχου, σε γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα ξεκινήσουν να στέλνονται την Παρασκευή, 10 Ιουνίου.

«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη μέρα, καθώς εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και το ονομάζουμε «Φώφη Γεννηματά», η οποία έφυγε νωρίς από τη ζωή, όπως είπε ο Ανδρέας όμως, αγωνίστηκε η ίδια με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει άλλες γυναίκες για την τεράστια σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου», σημείωσε την Τετάρτη -μεταξύ άλλων- στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει:

 • Διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας
 • Δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα
 • Δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων
 • 1.450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει αξιοποιώντας την εμπειρία και τον σχεδιασμό της Επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ θα ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία προσεγγίζει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, καθώς στην Ελλάδα ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου.

Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα
Οι γυναίκες – δικαιούχοι ηλικίας 50 έως 69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι πέντε φάσεις στην πρόληψη

1) Ενημέρωση

Αποστολή SMS

 • Ειδικά διαμορφωμένο σύστημα -ΗΔΙΚΑwebsite: mastografia. gov.gr
 • Αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας

2) Ψηφιακή μαστογραφία

 • Έκδοση άυλου παραπεμπτικού για τη διενέργεια της δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας
 • Πρόσβαση σε πάνω από 1.450 σημεία εξέτασης Πανελλαδικώς
 • Στόχος: Συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του πληθυσμού-στόχου

3) Κλινική εξέταση αν υπάρχει εύρημα

 • Επίσκεψη στον ιατρό μόνο με χρήση ΑΜΚΑ (έκδοση αυτοματοποιημένου κωδικού)

4) Υπερηχογράφημα και Κλινική εξέταση

 • Έκδοση αύλου παραπεμπτικού για διενέργεια υπερηχογραφήματος σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές
 • Μετά την αξιολόγηση του υπερηχογραφήματος ενημερώνει για το αποτέλεσμα τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας της γυναίκας


5) Ανάλυση αποτελεσμάτων και αποτίμηση

 • Με την ολοκλήρωση του έργου συγκεντρώνονται και αναλύονται τα δεδομένα για τον πληθυσμό & το κόστος – όφελος/αποτελεσματικότητα για το σύστημα υγείας.
 • Ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα πρόληψης γενικά και του καρκίνου του μαστού ειδικά
 • Δημιουργία για πρώτη φορά Βάσης Δεδομένων Δημόσιας Υγείας.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
H διάγνωση σε πρώιμο στάδιο συνδέεται και με τη μέθοδο θεραπείας. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν μαστεκτομή και χημειοθεραπεία, εξαιτίας ακριβώς του εντοπισμού σε πρώιμο στάδιο, που επιτρέπει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Για κάθε 45 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω που κάνουν μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες στη χώρα μας κερδίζουν 1 έτος ζωής.

Τα προγράμματα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1970 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ως τώρα, πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτό αλλάζει τώρα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη. Και όμως, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα, έχουν προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης που φτάνει το 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη χώρα μας φαίνεται ότι, οι γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών κάνουν λιγότερο συχνά μαστογραφία, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή, να είναι μικρότερος σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 65-79. Έχουμε δηλαδή περισσότερους θανάτους εξαιτίας της μη έγκαιρης διάγνωσης. Γι’ αυτό εστιάζουμε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button