ΜΥΤΙΛΗΝΗΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑ

Πλήρη στελέχωση και μονιμοποίηση ζητούν οι γιατροί με αφορμή τον θάνατο βρέφους στον Πολιχνίτο

Για τραγικές ελλείψεις στις υγειονομικές μονάδες της Λέσβου κάνει λόγο η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου με ανακοίνωσή της. Αφορμή της ανακοίνωσης αποτέλεσε ο θάνατος του 8 μηνών βρέφους που σημειώθηκε προ ημερών στον Πολιχνίτο αλλά και η κινητοποίηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 ως απόρροια του γεγονότος αυτού σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που καταγράφονται στα πληρώματα των ασθενοφόρων.

Ο θάνατος του βρέφους στον Πολιχνίτο

Ενδεικτικά στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωση Αλέξανδρος Ζάμπρας και ο Γραμματέας Νικόλαος Μαρίνος σημειώνεται : «Το δυστυχές γεγονός του θανάτου βρέφους 8 μηνών στον Πολιχνίτο ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά το ζήτημα της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων» και λίγο παρακάτω αναφέρεται: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν «τύχη» που τόσα χρόνια δεν θρηνήσαμε άλλες απώλειες από τέτοιες ελλείψεις στην πολύπαθη περιοχή του Πολιχνίτου ενώ εγκρίνονταν μετακινήσεις οδηγών προς το Νοσοκομείο ενώ από την άλλη «φρόντιζαν» για την παράνομη ανέγερση Ναού εντός του ΚΥ».

Παράλληλα σημειώνεται: «Θα ήταν ένα μακάβριο παιχνίδι εντυπώσεων να ισχυριστεί κανείς ότι με το συγκεκριμένο περιστατικό τα πράγματα θα είχαν πάει διαφορετικά αν κατά τη διάρκεια εξέλιξης των γεγονότων υπήρχε βάρδια οδηγού στο κέντρο υγείας Πολιχνίτου. Παρολαυτά μετά το γεγονός αυτό η τοπική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με το δεδομένο ότι λόγω ελλείψεων πληρωμάτων ασθενοφόρων ανά πάσα στιγμή η έκβαση ενός επείγοντος περιστατικού μπορεί να μετατραπεί σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο».

Η Ένωση στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων και των τοπικών φορέων στο προαύλιο του Κ.Υ Πολυχνίτου την Πέμπτη 2/2 11-2 π.μ. και καλεί τους ιατρούς να συμμετέχουν σε αυτή στο πλάι των κατοίκων για την αναβάθμιση του Κ.Υ.

Η υποστελέχωση

Σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα της υποστελέχωσης αυτό όπως επισημαίνεται δεν εξαντλείται ούτε στους οδηγούς και τα πληρώματα ασθενοφόρων, ούτε στο ΚΥ Πολιχνίτου. Όλα τα ΚΥ και το νοσοκομείο του νησιού, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες. «Αλλά και σε όλη την χώρα η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Το ψήφισμα αυτό γράφεται μερικές εβδομάδες έπειτα από τον θάνατο παιδιού που για να βρει ΜΕΘ διακομίστηκε με ασθενοφόρο από τα Γρεβενά στο Ρίο. Επίσης το ζήτημα της υποστελέχωσης δεν είναι καινούριο και πρόσκαιρο αλλά είναι χρόνιο. Δένει με το ευρύτερο πλαίσιο της μετατροπής της περίθαλψης σε εμπόρευμα, του ασθενή σε πελάτη και των γιατρών (ειδικότερα των νέων) και του υγειονομικού προσωπικού σε σκλάβους . Το τζογάρισμα λοιπόν με την υγεία του λαού είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ «σεντράρει» με τη ρύθμιση για τα περιβόητα DRGs ΝΔ «σκοράρει» με τον νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη) για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Αυτό φάνηκε γλαφυρά και κατά την διάρκεια της πανδημίας».

Μόνιμο προσωπικό

Σύμφωνα με την ένωση λύση σε αυτό το πρόβλημα θα δώσουν η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και προκήρυξη νέων ΜΟΝΙΜΩΝ θέσεων για όλες τις ειδικότητες (ειδικοί, ειδικευόμενοι, αγροτικοί γιατροί, διασώστες, οδηγοί ασθενοφόρων, νοσηλευτές, τεχνικοί εργαστηρίων κλπ) στα ΚΥ και το ΓΝΜ Βοστάνειο στο ύψος των υγειονομικών αναγκών του νησιού. Ακόμη η Ένωση απαιτεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθώς και ανατροπή του πρόσφατου νόμου που καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Related Articles

Back to top button