ΜΥΤΙΛΗΝΗΥΓΕΙΑ

Ο έλεγχος & οι αιτίες που συνηγόρησαν στην αλλαγή του ωραρίου στο ΚΥ Μυτιλήνης

Για τους λόγους οι οποίοι συνηγόρησαν στην αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΠΕΔΥ) και του ελέγχου που προηγήθηκε σε ότι έχει να κάνει με την κίνηση των ασθενών, μίλησε στο «Ε», ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ), Χρήστος Ροϊλός.

Το θέμα απασχολεί αρκετά το τελευταίο διάστημα την τοπική κοινωνία και έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων. Μάλιστα την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης.

Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό από την 2η ΔΥΠΕ στην Διεύθυνση του Κ.Υ. Μυτιλήνης και πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν πάρει θέση εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και εργαζομένων. Ωστόσο η 2η ΔΥΠΕ, όπως ανέφερε στο «Ε» ο κ. Ροϊλός, πρόκειται να εφαρμόσει και στο ΚΥ Μυτιλήνης (Πρώην ΠΕΔΥ) το μέτρο ως προς το ωράριο λειτουργίας που έχει εφαρμοστεί στις αντίστοιχες μονάδες σε Ρόδο, Χίο, Σάμο. Πρόκειται για Κ.Υ. που λειτουργούν κοντά στα Νοσοκομεία, σε πολύ μικρή χιλιομετρικά απόσταση.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε με γνώμονα, όπως είπε ο κ. Ροϊλός την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας κατά το τελευταίο 4μηνο τα νυχτερινά περιστατικά στο ΚΥ Μυτιλήνης ήταν δύο και αφορούσαν σε ανάγκες οι οποίες μπορούσαν να ικανοποιηθούν και από νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη φαίνεται το ακτινολογικό να δηλώνει 8 ενεργές εφημερίες, όταν σύμφωνα με το πρόγραμμα το ωράριο λειτουργίας του είναι μέχρι τις 15:00 (3:00 το μεσημέρι), ενώ το κυτταρολογικό που δεν λειτουργεί Σάββατο, Κυριακή και αργίες εμφανίζει 12 εφημερίες σε τέτοιες μέρες. Ακόμη επισημαίνει ότι η κίνηση των ασθενών Κυριακές και αργίες, όπως προκύπτει από την έρευνα, που βασίζεται στα βιβλία κίνησης, Κυριακές και αργίες είναι σχεδόν μηδενική.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα λειτουργίας που πρόκειται να αλλάξει από 1 Δεκεμβρίου 2022 το ΚΥ Μυτιλήνης (πρώην ΠΕΔΥ) θα είναι κλειστό Κυριακές και Αργίες, τα Σάββατα θα εξυπηρετεί μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι και τις καθημερινές θα είναι κλειστό μετά τις 21:00 το βράδυ. «Στόχος να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσωπικό που έχουμε στην διάθεσή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο στα άλλα Κ.Υ. του νησιού

Ο κ. Ροϊλός στις δηλώσεις που έκανε στο «Ε» ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά στο ωράριο λειτουργίας αφορά στα Κ.Υ. που βρίσκονται πλησίον των Νοσοκομείων. Επίσης τόνισε ότι αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στα ΚΥ Άντισσας, Πολιχνίτου Καλλονής και Πλωμαρίου.

Σε ερώτηση που του έγινε σε ότι έχει να κάνει με την κάλυψη κενών σε αυτά τα ΚΥ σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό είπε ότι η 2η ΔΥΠΕ έχει ενισχύσει τις μονάδες υγείας που βρίσκονται στο νησί και υπάγονται σε αυτή στο μέτρο του εφικτού. Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα δοθούν κίνητρα προκειμένου να στελεχωθούν θέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πλευράς υγειονομικών. Μάλιστα τόνισε ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχουν εξελίξεις ως προς την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων.

Οι ανακοινώσεις

Σε δήλωσή του το μέλος της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώργος Πετρέλλης αναφέρει ότι αποτελεί απόλυτη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ο περιορισμός λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης που όπως σημειώνει αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα στις υποδομές του νησιού. Προηγήθηκε ανακοίνωση της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, που μνημονεύεται σε προηγούμενο φύλλο, όπου σημειώνεται «η απαξίωση και η εγκατάλειψη των κέντρων υγείας στο νησί σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Βοστάνειου Νοσοκομείου αποτυπώνει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης για το ΕΣΥ και για την ίδια την υγεία των συμπολιτών μας».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης της παράταξης «Ενωτική Κίνηση», Στρατής Κλεάνθης, Θανάσης Ψούνος και Νικόλαος Πετράς, σε δελτίο Τύπου επί του συγκεκριμένου θέματος σημειώνουν: «Την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων δομών υγείας την έχουμε τονίσει και μάλιστα με προτάσεις κατ’ επανάληψη, ανάγκη που αναγνωρίζουν και η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση… Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες και έως πραγματικής ενίσχυσης αυτών των δομών ,νομίζω ότι δε μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό για να είμαστε και ρεαλιστές.

Κατανοώντας το οικονομικό πρόβλημα των εργαζομένων με τη μερική απώλεια εισοδημάτων που θα υποστούν, προτείνουμε την αναπλήρωση αυτή επί του παρόντος να την καλύψουν κάνοντας βάρδιες στο νοσοκομείο και αποζημίωσή τους από αυτό».

Πηγή: emprosnet.gr / Πηγή φώτο: nealesvou.gr

Related Articles

Back to top button