ΛΕΣΒΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε νύξη από τον Γεωργαντά για την νέα ΚΑΠ

2,5 ώρες συζήτηση και κανείς δεν είπε πως έρχεται μεγάλη περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2023

Η σημαντικότερη είδηση που βγήκε από την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά ήταν η έντεχνη αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στην νέα Κοινή Αγροτικής Πολιτική και στις μεγάλες περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων που θα έρθουν, από το 2023 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σύσκεψη με τους φορείς της πρωτογενούς παραγωγής της Λέσβου, στο Μουσείο  Βιομηχανικής Ελαιουργίας στο χωριό της Αγίας Παρασκευής διάρκειας 2,5 ωρών, ο κ. Γεωργαντάς, δεν έκανε ούτε νύξη στην νέα ΚΑΠ και τις ρυθμίσεις που αυτή θα φέρει.

Στη σύσκεψη. με ευθύνη του υπουργού αλλά και των συμμετεχόντων, δεν έγινε καμία αναφορά στα οικολογικά σχήματα που θα οδηγήσουν σε μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων ως και 30%. Καμία αναφορά δεν έγινε από τον υπουργό στο Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην χώρα, το οποίο σε λίγες μέρες θα είναι το σύνολο των κανόνων που θα πρέπει να εφαρμόζει τόσο η σημερινή όσο και η επόμενη κυβέρνηση στην αγροτική παραγωγή. Βασικές πτυχές της Στρατηγικού Σχεδίου είναι: α) Το τσουβάλιασμα της αγροτικής παραγωγής των νησιών με την αγροτική παραγωγή της ηπειρωτικής Ελλάδας, β)Η απουσία οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία του εισοδήματος των μικρών αγροτών και γ) Η μη λήψη μέτρων για την στήριξη των παραδοσιακών ελαιώνων.

Από εκεί και πέρα ο κ. Γεωργαντάς, όπως ήταν φυσικό, στάθηκε ιδιαίτερα στην de minimis επιδότηση που θα δοθεί στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, αφήνοντας να εννοηθεί πως πολύ σύντομα θα γίνει η πληρωμή. Το ύψος του συνολικού ποσού είπε πως θα κυμαίνεται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ. 

Σε ότι αφορά την δακοκτονία, συμφώνησε πως πρέπει να αλλάξει όλο το πλαίσιο με το οποίο γίνεται και ανέφερε πως υπάρχει σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση. Επίσης ανέφερε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του ΕΛΓΑ. Φαίνεται όμως πως στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση στον οργανισμό και το βάρος τη κάλυψης των ζημιών να τον αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι αγρότες.

Θετικά αντιμετώπισε ο υπουργός και σειρά ήσσονος σημασίας αιτήματα που τέθηκαν από ορισμένους εκπροσώπους συνεταιρισμών και αφορούσαν την επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών και του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών.

Σε ότι αφορά τις πληρωμές των επιδοτήσεων των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογική γεωργίας κλπ) ο υπουργός τόνισε πως θα έχουν ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Δευτέρα. Παρότι υπάρχει ένα βουνό προβλημάτων γύρω από το ζήτημα αυτό που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις και λάθη κατά την πληρωμή.

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button