ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΛΕΣΒΟΣΥΓΕΙΑ

Ούτε ένα ευρώ δεν πήρε ακόμη το Μιχαλέλειο!

Με τις δικές του δυνάμεις, τα τροφεία και τις δωρεές πολιτών παλεύει το γηροκομείο του Πλωμαρίου να επιβιώσει. Δεν δόθηκαν χρήματα από το Δήμο Μυτιλήνης ούτε τα 20.000 της δωρεάς γνωστής εταιρίας

Σημαντικές προσπάθειες για να κρατήσει το Μιχαλέλειο γηροκομείο του Πλωμαρίου, ζωντανό καταβάλει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε τα καθήκοντά του μέσα στο Δεκέμβριο, μετά την τεράστια δημοσιότητα που έλαβε το θέμα της βιωσιμότητας του Ιδρύματος εξαιτίας των χρεών που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο που την ευθύνη της διοίκησης είχε ο Δήμος Μυτιλήνης.

Ως γνωστόν το γηροκομείο του Πλωμαρίου είχε χρέη πάνω από 60.000 ευρώ σε προμηθευτές και εργαζόμενους, όταν πείσθηκε τελικά μετά από πολύ πίεση να αναλάβει τη διοίκηση του, το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος Γιάννης Ξανθούλης.

Ο Δήμος Μυτιλήνης αντίστοιχα,  με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενέκρινε προγραμματική σύμβαση με το Ίδρυμα μέσα από την οποία θα δοθεί χρηματοδότηση στο γηροκομείο που  θα αντιστοιχεί περίπου σε 500 ευρώ για κάθε τρόφιμο που φιλοξενείται.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Μιχαλέλειου, έως σήμερα 3 Ιανουαρίου, η Προγραμματική Σύμβαση είναι ακόμη στον αέρα και δεν έχουν μπει οι υπογραφές από τα δύο μέρη.

«Δεν γνωρίζω τον ακριβή λόγο της καθυστέρησης αυτής, προφανώς σχετίζεται με την έγκριση της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αιγαίου, σημειώνει ο Γιάννης Ξανθούλης. Είμαστε αρκετά ανήσυχοι και γενικά φοβόμαστε το ενδεχόμενο εμπλοκής και απόρριψης της σύμβασης. Αυτό θα προκαλούσε μεγάλη καθυστέρηση γενικότερα στη χρηματοδότηση του ιδρύματος πράγμα που απευχόμαστε. Σε κάθε περίπτωση αν όλα πάνε καλά τα πρώτα χρήματα από το Δήμο Μυτιλήνης θα έρθουν το Μάρτιο όταν θα αρχίσει να υλοποιείται ο νέος προϋπολογισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθούλη, από το Δεκέμβριο που ανέλαβε η νέα διοίκηση καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειωθούν τα χρέη του γηροκομείου και γενικότερα να υπάρξει μια εξισορρόπηση της κατάστασης. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί ούτε οι 20.000 ευρώ της δωρεάς από γνωστή εταιρεία, που είχε ανακοινωθεί τους προηγούμενους μήνες.

«Είχαμε κάποιες δωρεές το τελευταίο διάστημα κι έτσι μαζί με τα τροφεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων καταφέραμε κάπως να μειώσουμε τα χρέη»

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, εξοφλήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ ενώ πληρώθηκε ο μισθός του Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους καθώς και ο μισθός του Αυγούστου. Εξοφλήθηκαν ακόμη σημειώνει, τα μισά χρήματα που όφειλε το ίδρυμα στους προμηθευτές.

«Τώρα έχουμε οφειλές για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – Νοέμβριο σε μισθούς προς  τους εργαζόμενους και κάποια υπόλοιπα από τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Τα χρέη του Ιδρύματος αυτή τη στιγμή είναι κοντά στις 40 -50.000 ευρώ. Από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουμε να πληρώνουμε κανονικά τους μισθούς των εργαζομένων ώστε να μην μένουν υπόλοιπα και σιγά σιγά να ξεχρεώσουμε τις παλιές οφειλές».

Σχετικά με την αδειοδότηση του ιδρύματος, ο κ. Ξανθούλης σημείωσε ότι η μελέτη προχωρά από το μηχανικό Δ. Μαλλιαρό και υπολογίζεται ότι το κατασκευαστικό κόστος των εργασιών που απαιτούνται  θα κυμανθεί κοντά στις 35.000 ευρώ.

«Οφείλουμε και δημόσια να ευχαριστήσουμε το συμπολίτη μας Γαβριήλ Χαλδέζο, ο οποίος για άλλη μια φορά στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία του γηροκομείου και μπαίνει εγγυητής ώστε να πάρουμε τα υλικά από τον προμηθευτή και στη συνέχεια να αποπληρώσουμε την οφειλή. Ανάλογη ενέργεια είχε κάνει ο συγκεκριμένος και στο παρελθόν για το Πλωμάρι, προκειμένου να λειτουργήσει το φράγμα Σεδούντα προς όφελος των κατοίκων της περιοχής».

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για το Μιχαλέλειο είναι η αύξηση των τροφίμων του μέσα στον επόμενο χρόνο ώστε να καταστεί βιώσιμο και αυτόνομο και να μην απαιτείται κανενός είδους στήριξη ή χρηματοδότηση από την Αυτοδιοίκηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθούλης είναι πολύ σημαντικό οι συμπολίτες μας, να γνωρίζουν ότι το Μιχαλέλειο σήμερα φιλοξενεί 24 ηλικιωμένους και οι συνθήκες διαμονή τους είναι άριστες.

Το προσωπικό μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει το Μιχαλέλειο να είναι πολύ υψηλό και μάλιστα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους σύγκριση. Εκτός αυτού τα τροφεία για τους φιλοξενούμενούς μας, ξεκινούν από 700 ευρώ το μήνα τη στιγμή που σε άλλα ιδρύματα είναι πολύ υψηλότερα».

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button