ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΛΕΣΒΟΣΜΥΤΙΛΗΝΗΤΟΠΙΚΑ

Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία

Όλα δείχνουν ότι η σεισμική διεργασία που ξεκίνησε το χάραμα της 7ης Ιανουαρίου δεν οφείλεται στο πολυσυζητημένο σεισμικό ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που έδωσε πολύ ισχυρές και καταστροφικές δονήσεις με εκατοντάδες νεκρούς το 1867 αλλά και το 1944.

Γεγονός που δικαιώνει επιστημονικά τον καθηγητή Νίκο Ζούρο και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής  Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που από χθες Σαββάτο το μεσημέρι είχε δηλώσει αποκλειστικά στο «Ν» και μάλιστα μετά από έρευνα στο πεδίο που επηρέασε η σεισμική διεργασία ότι «το επιφανειακό μήκος των ρηγμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή των επικέντρων  είναι σχετικά περιορισμένο και δεν έχουν δυναμικό γένεσης πολύ μεγάλου σεισμού. Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται δυτικότερα δεν ταυτίζονται με το μεγάλο ρήγμα του σεισμού  του 1867 με επίκεντρο την περιοχή της Νάπης».

Στο μεταξύ, μέχρι και σήμερα, η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά με πολλούς μετασεισμούς που εκτονώνουν το φαινόμενο και δείχνουν ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός των 4,9 Ρίχτερ στις 4 παρά 10 το πρωί του Σαββάτου με μετασεισμό πολύ κοντά στον αρχικό σεισμό, στα 4,7 Ρίχτερ, στις 9 παρά 20 το πρωί της ίδιας μέρας. Η ακολουθία από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί μάλιστα δεν έχει δώσει σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των τριών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο μεταξύ από νωρίς το πρωί στο Λεπέτυμνο, με αφετηρία το χωριό Λεπέτυμνος, βρίσκονται προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής της σεισμικής διεργασίας, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο καθηγητής ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας όπως και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος.

ΠΗΓΗ: stonisi.gr

Related Articles

Back to top button