ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΛΕΣΒΟΣ

Οι άνθρωποι πάνω από τις μηχανές και τους αλγόριθμους

Με αφορμή την επανασύνδεση ρεύματος σε 9μελή οικογένεια της Αγιάσου

Όσοι και όσες δεν γνωρίζετε, μαζί κι η αφεντιά μου, για την «καθολική υπηρεσία» παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την «παύση εκπροσώπησης», (στα λινκ οι ορισμοί τους) είμαστε προφανώς από τους τυχερούς καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα… ακόμα. Γιατί με τους λογαριασμούς ενέργειας που διογκώνονται, παρά την επιδότηση της ακρίβειας από την κυβέρνηση, και όσα μεταφυσικά και θεία επικαλούμαστε (Παναγιά μου βόηθα) μάλλον θα τα μάθουμε σύντομα, όταν θα φεύγουν οι προθεσμίες από τα χέρια μας για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Αρκεί μία μηχανή, ένας κωδικός, ένας αλγόριθμος να σε βάλει στα κατάστιχά του.

Η καρποφόρα προσπάθεια αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου και της Αγιάσου να συνδέσει ξανά το ρεύμα σε 9μελή οικογένεια το πρωί της Δευτέρας και το ότι το είδα να συμβαίνει βήμα βήμα μπροστά μου, μ’ έβαλε σε σκέψεις. Η διευθύντρια της ΔΕΗ, Ελευθερία Βερυβάκη που έτυχε να είναι εκεί, γιατί εξυπηρετεί το Βόρειο Αιγαίο (άλλη συζήτηση αυτή) και να γνωρίζει την υπόθεση συνέβαλε καθοριστικά στον διακανονισμό των δόσεων για χρέη συνολικά άνω των 7.000 ευρώ,

Καθόλη τη διαδικασία, οι δημοσιογράφοι είχαμε την ευκαιρία να ρωτάμε για να την κατανοήσουμε. Από το ΔΣ των Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου η Κατερίνα Καλαρουτάκου έδωσε ρεσιτάλ, υψώνοντας τη φωνή της, αναφέροντας ότι «δεν θα φύγουμε από δω αν δεν ξανασυνδέσετε το ρεύμα, πρόκειται για 9 άτομα!». Από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ο Γιάννης Ζαφειρίου σε χαμηλούς τόνους εξηγούσε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τι καταλάβαμε λοιπόν πολύ καλά, όταν ρωτούσε η Κατερίνα Καλαρουτάκου ξανά και ξανά «ποιος έδωσε εντολή και ανέλαβε την ευθύνη να κοπεί το ρεύμα σε πολύτεκνη οικογένεια; Δεν ντράπηκε; Να του μιλήσουμε να την πάρει πίσω!». Καταλάβαμε ότι οι εντολές βγαίνουν… «αυτόματα».

Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ στη Λέσβο για παράδειγμα δεν μπορούν να ξέρουν για ποιους θα βγει εντολή διακοπής ρεύματος και σφραγίσματος του ρολογιού τους, ούτε να δουν πόσες εντολές τέτοιες έχουν εκδοθεί στο νησί. Όλα γίνονται αυτόματα, από τις μηχανές, τους κωδικούς και τους αλγόριθμους, που φυσικά άνθρωποι νομοθέτησαν για να λειτουργούν έτσι.

Κι έτσι η διακοπή του ρεύματος «παύει» να είναι «προσωπική υπόθεση». Για τον εντολέα φυσικά, γιατί για τον καταναλωτή που μένει χωρίς ρεύμα είναι άκρως προσωπική. Γιατί κι ο εργολάβος που πήγε την Παρασκευή να σφραγίσει το ρολόι, αυτό φέρεται να είπε είναι ότι… «εντολές εκτελώ κι εγώ». Και η ΔΕΔΔΗΕ το πρωί απάντησε στο Εργατικό Κέντρο «τι να σας πούμε αυτά γίνονται αυτόματα…»

Οι άνθρωποι όμως σήμερα ύψωσαν το μπόι τους απέναντι σε μηχανές και αλγόριθμους. Υπερασπίστηκαν επτά παιδιά και ένα ζευγάρι με συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, μαζί και προβλήματα υγείας. Και η διευθύντρια της ΔΕΗ θα μπορούσε να πει δεν είναι δική της υπόθεση, δεν είναι προσωπικό της θέμα, να επικαλεστεί τις διαδικασίες. Κι όμως, όχι μόνο υπέδειξε τις διαδικασίες, αλλά ετοίμαζε τον διακανονισμό πριν αυτές τελειώσουν. Η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση έγινε υπόθεση των ανθρώπων.

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button