ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΕΣΒΟΣΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οικοδομικές άδειες στη Λέσβο, μόνο για επισκευή και πολυτελείς βίλες στο Πλωμάρι

Η νέα πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών Στέλλα Σταυρινού αναφέρεται στην οικοδομική δραστηριότητα του νησιού, το Κτηματολόγιο που προχωρά με αργούς ρυθμούς και τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/5/2023
Οικοδομικές άδειες στη Λέσβο, μόνο για επισκευή και πολυτελείς βίλες στο Πλωμάρι
Στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Πολιτικών Μηχανικών στη Λέσβο, αναφέρθηκε η πρόσφατα εκλεγείσα πρόεδρος του Συλλόγου Στέλλα Σταυρινού, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

Η κ. Σταυρινού επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες συνάδελφοί της από όλη την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολύ χαμηλής οικοδομικής δραστηριότητας, έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε πλέον ο Πολιτικός Μηχανικός για να επιβιώσει στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον θα πρέπει να είναι όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, να είναι δηλαδή πολυτάλαντος και να μπορεί να διεκπεραιώνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες.

«Από τη μία πλευρά έχουμε σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί μας σε σύγκριση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, από την άλλη έχει γίνει απαραίτητη η τεχνική μας συμβολή και η υπογραφή μας σε άλλες ενέργειες και προγράμματα όπως το Κτηματολόγιο, το Εξοικονομώ κ.λπ. Γενικά ο ρόλος μας είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς τον πολίτη αναφορικά με τα κτίρια και την οικοδομή».

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας είναι δραματική τα τελευταία χρόνια και ειδικά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 όταν ξεκίνησα να εργάζομαι εκδόθηκαν 1.400 άδειες σε μία χρονιά και πέρυσι το 2022 εκδόθηκαν μόλις 200 άδειες.

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρατηρείται στην περιοχή του Πλωμαρίου όπου έχουμε την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, ωστόσο γενικότερα οι περισσότερες άδειες που εκδίδονται αφορούν επισκευή κτιρίων.

Αναφερόμενη στο θέμα του Κτηματολογίου η κ. Στέλλα Σταυρινού επισήμανε ότι η δεύτερη φάση της Κτηματογράφησης που αφορά το μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, Γέρας (εκτός Σκοπέλου), και της Κοινότητας Κάτω Τρίτους, ολοκληρώνεται έως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο σημείωσε πως μόλις το 56% των ιδιοκτησιών έχουν κτηματογραφηθεί.

«Δυστυχώς οι συμπολίτες μας δεν έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα της κτηματογράφησης με αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης να είναι πολύ χαμηλό στη Λέσβο, μόλις 55-56%. Αντίστοιχα στη Χίο είναι 81%. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσει κανείς είναι ότι το Κτηματολόγιο δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία αλλά ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει κανείς το ακίνητό του και την περιουσία του γενικότερα».

Η κ. Σταυρινού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Α’ φάση του Κτηματολογίου της Λέσβου, η οποία αφορούσε τη Δ.Ε Μυτιλήνης, τη Γέρα (πλην Σκοπέλου) και το Κάτω Τρίτος και ως γνωστόν απέτυχε αφήνοντας πίσω της σοβαρά προβλήματα, δυσλειτουργίες και πολλά λάθη.

Όπως είπε πλέον ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να δικαιωθούν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στις περιπτώσεις που δεν έγινε η διόρθωση λαθών είναι η δικαστική οδός η οποία ωστόσο έχει υψηλό κόστος.

Related Articles

Back to top button