ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΛΕΣΒΟΣΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησε από Τουρκία το ταξίδι του θανάτου προς Λέσβο, διασώθηκαν 28 άτομα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών, από το διπλό ναυάγιο σε Μυτιλήνη και Κύθηρα που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Μαρτυρίες μεταναστών που επέβαιναν στη λέμβο δείχνουν για αφετηρία την Τουρκία. 

Ένας υγρός τάφος το Αιγαίο που φιλοξενεί χιλιάδες μετανάστες που διαφεύγουν μέσω θαλάσσης για ένα καλύτερο μέλλον. Στη Μυτιλήνη, φουσκωτό, στο οποίο επέβαιναν περίπου 45 άτομα, κυρίως γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, βούλιαξε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της κατάστασης της ίδιας της λέμβου.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στράτος Κυτελής ανάφερε πως οι έρευνες διεξάγονται από θαλάσσης και ευρύτερα από το σύνολο των δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Το κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού είχε ενημερωθεί από το παρατηρητήριο του Στρατού, για την ύπαρξη των παράτυπων μεταναστών σε απόκρημνη και βραχώδη περιοχή, ενώ στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Το Ελληνικό Λιμενικό σώμα έπεσε στη μάχη και πάλεψαν για να σωθούν όσοι περισσότεροι γίνεται. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 18 μεταναστών, 16 γυναικών, ενός άνδρα και ενός έφηβου αγοριού, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ”, για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Στράτος Κυτελής, Δήμαρχος Μυτιλήνης
Το Λιμενικό σώμα κινητοποιήθηκε άμεσα, με την είσοδο της λέμβου στα Ελληνικά θαλάσσια ύδατα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές, με ανάμεικτης εντάσεως ανέμους 7-8 μποφόρ. Με πολύ μεγάλη δυσκολία και αυτοθυσία, οι Λιμενικές Αρχές έδωσαν μία απάντηση σε όσους τους εμπλέκουν σε ναυάγια. Είναι εκεί για να σώζουν ζωές μέσα στα πλαίσια του Διεθνές Δικαίου αλλά και με την ευαισθησία που έχει το Ελληνικό σώμα.

Το πρωί οι αρχές ενημέρωσαν για τη διάσωση τριών ακόμα μεταναστών από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛΑΣ, με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων να φθάνει τους 28. Εξ αυτών οι εννέα γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” για παροχή πρώτων βοηθειών.

Στράτος Κυτελής, Δήμαρχος Μυτιλήνης
Επισκεφθήκαμε τους ατυχούντες και τους πληγέντες μετανάστες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Αυτοί που περιμαζεύτηκαν είναι καλά στην υγεία τους. Όμως η απώλεια των 18 ατόμων, μας κάνει να λυπόμαστε και καχύποπτους σχετικά με την εμπλοκή των διακινητών από τον απέναντι γείτονα και τις πλάτες που κάνουν για να βρουν τα νησιά μας την απόβαση των μεταναστών.

Αναφορές μεταναστών δείχνουν πως η λέμβος ήρθε από Τουρκία. Δύο γυναίκες από τη Σομαλία, 31 και 37 ετών, οι οποίες διασώθηκαν, δήλωσαν πως ξεκίνησαν από την Τουρκία το βράδυ της Τετάρτης (στις 22.00), πέρασαν το δίαυλο και έφτασαν στα παράλια της Λέσβου γύρω στα μεσάνυχτα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές και τα κύματα ήταν σαν τοίχος, τα οποία τους έριχναν στα τεράστια βράχια στη στεριά.

Ξυπνάει μνήμες από το 2015 η τραγωδία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στα δύο νησιά του Αιγαίου. Η Λέσβος είναι ένα νησί με μεγάλη πείρα και συμπόνια προς ανθρώπους που πέφτουν στη θάλασσα για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Related Articles

Back to top button