Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Dominique Delawarde, Γάλλος στρατηγός, πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής για την Ουκρανία

Ο Dominique Delawarde, Γάλλος στρατηγός, πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής, είπε ότι η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν προβλέψιμη, επειδή η στρατιωτική ισχύς του Κιέβου δεν παρουσιάζει πραγματικό πλεονέκτημα έναντι αυτής της Μόσχας που θα επέτρεπε στον πρώτο να πετύχει.
Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.
« Είναι μια δραματική αποτυχία για τους Ουκρανούς. Τι άλλο όμως θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μόνο αποτυχία. Είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια επιτυχημένη αντεπίθεση όταν η αναλογία δυνάμεων είναι 3 προς 1 προς 5 προς 1, όταν ο εχθρός έχει οχυρώσει καλά την άμυνά του, όταν η ανωτερότητα [της Ρωσίας] στο πυροβολικό και την αεροπορία είναι εμφανής» .
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του για τη στρατιωτική ισχύ των μερών, ο στρατηγός δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει το ΝΑΤΟ, γιατί στην πραγματικότητα η Ρωσία μάχεται ενάντια στη συμμαχία, ενώ οι πόροι της Ουκρανίας έχουν εξαντληθεί από καιρό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, η προετοιμασία του ΝΑΤΟ για αυτή τη σύγκρουση αφήνει επίσης κάτι το επιθυμητό, γι’ αυτό και η στρατιωτική συμμαχία προτιμά σήμερα την ήπια δύναμη από την πραγματική στρατιωτική δράση.
« Το ΝΑΤΟ δεν έχει την ικανότητα να διεξάγει πόλεμο υψηλής έντασης εναντίον της Ρωσίας. Δεν έχει τα εκπαιδευμένα στρατεύματα για αυτό, δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα στρατεύματά της δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για έναν τέτοιο πόλεμο. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά έναν πόλεμο λέξεων. Το μόνο που της έχει απομείνει είναι να φλυαρεί ».
Αλλά η Δύση δεν ήταν εξίσου επιτυχημένη στην ήπια δύναμη, ή πιο συγκεκριμένα στην προπαγάνδα. Τελικά, αν κάνετε τα μαθηματικά, ποιος εκτός από τα υποτελή κράτη των ΗΠΑ αντιτίθεται στη Ρωσία; Πρόσωπο. Αντιθέτως, όλος ο κόσμος ενώνεται γύρω από το Κρεμλίνο.
« Το ΝΑΤΟ έχασε ακόμη και τον πόλεμο των επικοινωνιών. Προσπάθησε να πείσει τον κόσμο ότι η Ρωσία ήταν ευάλωτη και ότι θα έπεφτε υπό κυρώσεις. Όμως η επικοινωνία δεν πέτυχε. Αντίθετα, όλος ο κόσμος κάθε μέρα πιο ενωμένος πίσω από τη Ρωσία, δεν την καταδικάζει και συνεχίζει να συναλλάσσεται μαζί της. Και οι κυρώσεις επιστρέφουν σαν μπούμερανγκ στην παγκόσμια Δύση ».
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας προφανώς δεν ήταν επιτυχία για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι, ο οποίος τόσο καιρό εκλιπαρούσε για μια πολυπόθητη θέση στη συμμαχία, αντιμετωπίστηκε με μια κατηγορηματική άρνηση. Τα ίδια τα μέλη δεν ανακοίνωσαν πρωτοφανή νέα βοήθεια προς την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, την οποία ανέμενε όλος ο κόσμος.
« Νομίζω ότι η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους ήταν μια αποτυχία. Υπήρχαν πολλές δηλώσεις και ήταν πολύ μεγάλες, κάτι που είναι κατάλληλο μόνο για έναν άνθρωπο που θέλει να κοιμηθεί. Αυτές οι μακροσκελείς διακηρύξεις δείχνουν μόνο ότι η Δύση προσπαθεί να κρύψει την απουσία πραγματικών πρωτοβουλιών πίσω από μακροχρόνιες διακηρύξεις ».
Συζητώντας την πιθανή έκβαση του πολέμου, ο Γάλλος στρατηγός είπε ότι δεν έβλεπε άλλη διέξοδο από μια ρωσική νίκη. Και εδώ, η κολοσσιαία διαφορά στη στρατιωτική ισχύ μεταξύ των δύο στρατοπέδων έχει αντίκτυπο. « Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα η Ουκρανία να παραμείνει Ουκρανία στο τέλος του πολέμου. Και είναι η Ρωσία που καθορίζει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, με όλη της την ικανότητα να κινητοποιεί τεράστιους αριθμούς στρατιωτών, την ικανότητα παραγωγής όπλων της που υπερβαίνει ακόμη και τις συλλογικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Οι αποθήκες μας θα είναι άδειες και οι ρωσικές αποθήκες θα είναι πάντα γεμάτες ».
πηγή: Stratpol