ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Ο επόμενος πολωνο-ρωσικός πόλεμος

Απόψε, τα Νέα της Εβδομάδας της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης ξεκίνησαν με ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών για τις ρωσοπολωνικές σχέσεις από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά την περίοδο του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου, όταν η κυβέρνηση του Στρατάρχη Πιλσούντσκι απέσπασε σημαντική περιοχή από τον ρωσικό έλεγχο.

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Ασχολείται επίσης λεπτομερώς με την καλά τεκμηριωμένη συμπεριφορά της Πολωνίας ως επιθετικού και κατακτητή των εδαφών της Τσεχοσλοβακίας, της Λιθουανίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έως ότου ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία.

Αυτή η αναφορά περιστράφηκε γύρω από την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας την Παρασκευή, η οποία μεταδόθηκε εν μέρει εκείνη την ημερομηνία. Αποσπάσματα από αυτή την ομιλία χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή ορισμένων αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ.

Θυμηθείτε ότι την Παρασκευή, ο Πούτιν εξήγησε πώς και γιατί μπορούμε να περιμένουμε την επίσημη είσοδο στον πόλεμο μιας κοινής Πολωνο-Λιθουανικής-Ουκρανικής στρατιωτικής δύναμης που θα παρουσιαστεί επίσημα ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ουκρανίας καταλαμβάνοντας τη Δυτική Ουκρανία. Ωστόσο, ο Πούτιν το χαρακτήρισε ως μια κατοχική δύναμη που, μόλις εγκατασταθεί στο Λβοφ και στη δυτική Ουκρανία, δεν θα έφευγε ποτέ. Στην πραγματικότητα θα ήταν μια επανάληψη της πώλησης ουκρανικών συμφερόντων στους Πολωνούς και της εκχώρησης εδαφών στην Πολωνία, όπως διέπραξε ο ηγέτης τους Symon Petlyura τον Απρίλιο του 1920 και επαναλαμβάνεται τώρα στις μυστικές συμφωνίες μεταξύ των προέδρων Zelensky της Ουκρανίας και Duda της Πολωνίας.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη επικείμενη πολωνική επιθετικότητα που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή. Είπε ότι η Πολωνία έχει επίσης σχέδια στο έδαφος της Λευκορωσίας. Το ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε απόψε ολοκλήρωσε αυτή την παρατήρηση και μας θύμισε τα λευκορωσικά εδάφη που η Πολωνία κατέλαβε με τη βία τον 20ό αιώνα, όταν είχε την ευκαιρία. Επεσήμανε επίσης τους Λευκορώσους μαχητές στο εξωτερικό που θα χρησιμοποιηθούν από την Πολωνία για να εξαπολύσουν την επίθεσή της κατά του Μινσκ από το πολωνικό έδαφος, καθώς και τον οπλισμό που λαμβάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τα πολωνικά σχέδια για την Ουκρανία, ο Πούτιν δεν έδειξε ποια θα ήταν η απάντηση της Ρωσίας. Ωστόσο, όσον αφορά τη Λευκορωσία, είπε ευθέως την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της Λευκορωσίας θα θεωρηθεί επίθεση στη Ρωσία και ότι η Ρωσία θα απαντήσει με όλη τη στρατιωτική δύναμη που έχει στη διάθεσή της. Προειδοποίησε τη Βαρσοβία να σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Η ομιλία του Πούτιν την Παρασκευή φάνηκε να απευθύνεται στη Βαρσοβία. Το αποψινό πρόγραμμα απευθυνόταν ξεκάθαρα στο ευρύ ρωσικό κοινό, προκειμένου να το προετοιμάσει για το ενδεχόμενο ενός ρωσο-πολωνικού πολέμου στο άμεσο μέλλον.

Το σημείο αυτό τονίστηκε από την επίσκεψη του Προέδρου της Λευκορωσίας, κ. Lukashenko, στην Αγία Πετρούπολη. Η επίσκεψη αυτή έγινε με μεγάλη φανφάρα. Οι δύο πρόεδροι ταξίδεψαν σήμερα στην Κρονστάνδη, όπου επισκέφτηκαν τον κεντρικό ναό, την πνευματική κατοικία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Επισκέφτηκαν επίσης το νέο Μουσείο Ρωσικού Ναυτικού, που πρόκειται να εγκαινιαστεί, και το κεντρικό του έργο, το πρώτο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, η απάντηση της χώρας στον αμερικανικό Ναυτίλο της εποχής. Συζήτησαν επίσης στρατιωτικές και πολιτικές απειλές στις αντίστοιχες χώρες τους. Αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο απροειδοποίητα στο παλάτι Konstantinovsky έξω από την Αγία Πετρούπολη.

Απόψε, Ειδήσεις της Εβδομάδαςεξήγησε στο ρωσικό κοινό ότι τα επιθετικά νέα σχέδια των Πολωνών εφαρμόζονται μόνο επειδή είναι πεπεισμένοι ότι ο θείος Σαμ τους υποστηρίζει. Και κατονόμασαν το πρόσωπο που ενσαρκώνει αυτή τη σύνδεση ως τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorsky (2014-15), ο οποίος είναι τώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην οθόνη προβλήθηκε μια φωτογραφία από τις τελευταίες συναντήσεις του Σικόρσκι με αξιωματούχους του Πενταγώνου και με τον Τζο Μπάιντεν και τους συμβούλους του. Για όσους αναρωτιούνται για τις πολιτικές απόψεις του Sikorsky, αξίζει να θυμόμαστε ότι είναι σύζυγος της νεοσυντηρητικής δημοσιογράφου Anne Applebaum, η οποία μισεί τη Ρωσία και είναι γνωστή στο αμερικανικό κοινό για τις τακτικές της στήλες στην Washington Post ..

Από τα ρωσικά talk show των τελευταίων ημερών, είναι εύκολο να κατανοήσουμε την ανάγνωση του Κρεμλίνου για τον πόλεμο με αντιπροσώπους που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν: η Ουάσιγκτον βλέπει την ουκρανική αντεπίθεση ως ολοκληρωτική αποτυχία που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους του δυτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Αντί να επιδιώκει την ειρήνη, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» χρησιμοποιώντας την Πολωνία για αυτόν τον σκοπό.

Μια πιθανή απάντηση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Λευκορωσίας έχει επίσης συζητηθεί στα ερτζιανά: η κατάληψη του διαδρόμου Suwałki που συνδέει το Καλίνινγκραντ με τη Λευκορωσία μέσω του πολωνικού εδάφους. Η ανάληψη του ελέγχου αυτού του διαδρόμου θα είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση των χωρών της Βαλτικής από την Πολωνία και, κατά συνέπεια, την ασφάλειά τους.

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα των τελευταίων ειδήσεων είναι ότι οι εμπρηστικές πολιτικές της Ουάσιγκτον και η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν μπορούν να εγγυηθούν την ήττα της Ρωσίας. Αντίθετα, θα μπορούσαν κάλλιστα να οδηγήσουν στην πλήρη κατάρρευση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ όταν η στρατιωτική της αξία έχει απαξιωθεί με τέτοιο τρόπο που οι πιο δημιουργικοί προπαγανδιστές στην Ουάσιγκτον δεν μπορούν ούτε να την αγνοήσουν ούτε να την αποκρύψουν.

πηγή: Gilbert Doctorow

Related Articles

Back to top button