ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Η Ουκρανία αρχίζει να εκτοξεύει αμερικανικές βόμβες διασποράς στα ρωσικά στρατεύματα

Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις τους άρχισαν να πυροβολούν πυρομαχικά διασποράς που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σε ρωσικές θέσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον Λευκό Οίκο.

«Τα πυρομαχικά διασποράς που προμηθεύονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα χέρια της Ουκρανίας και αναπτύσσονται στο έδαφος ως μέρος του αγώνα του Κιέβου εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με το Reuters . Ο Κίρμπι είπε ότι τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

” Είχαμε τις πρώτες ηχώ από τους Ουκρανούς και τις χρησιμοποιούν αρκετά αποτελεσματικά “, είπε ο Κίρμπι σε μια ενημέρωση. Το Reuters σημείωσε ότι η Ουκρανία ” έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς μόνο για να εκτοπίσει συγκεντρώσεις ρωσικών εχθρικών στρατευμάτων .”

Η δέσμευση ακολουθεί την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει βόμβες διασποράς, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από τον Τύπο και τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι αυτές οι βόμβες σκοτώνουν αδιακρίτως και οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορεί να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν αμάχους για πολλά χρόνια, ακόμη και μετά το τέλος μιας σύγκρουσης.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «δύσκολη», δεδομένου ότι αυτά τα πυρομαχικά απαγορεύονται από περισσότερες από 120 χώρες. Ωστόσο, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν υπογράψει τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση τους.

Ο συνταγματάρχης Oleksandr Bakulin, ένας Ουκρανός διοικητής, είπε στο BBC ότι οι δυνάμεις του χρειάζονταν βόμβες διασποράς για να ” προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στο αντίπαλο πεζικό “, αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι ” δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματά μας στο πεδίο της μάχης “.

Αν και ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν επεσήμανε πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τη μεγαλύτερη πιθανότητα πιθανών «εγκλημάτων πολέμου» κατά τη χρήση βομβών διασποράς, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει σήμερα ότι η μεταφορά δεν υπονόμευσε την «ηθική εξουσία» της Αμερικής. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν απάντησε στην κριτική των μέσων ενημέρωσης ως εξής κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης:

« Το ηθικό μας κύρος και αυτό της Ουκρανίας σε αυτή τη σύγκρουση προέρχεται από το γεγονός ότι υποστηρίζουμε μια χώρα που δέχεται βάναυση και άγρια ​​επίθεση από τη γείτονά της, με πυραύλους και βόμβες να πέφτουν βροχή στις πόλεις της, σκοτώνουν τους πολίτες της, καταστρέφουν τα σχολεία της, τις εκκλησίες της, τα νοσοκομεία της», είπε ο Σάλιβαν . « Και η ιδέα ότι η παροχή στην Ουκρανία με ένα όπλο ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα της, να προστατεύσει τους αμάχους της, είναι κατά κάποιο τρόπο πρόκληση για την ηθική μας εξουσία, το βρίσκω αμφίβολο» .

Η Washington Post , ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο Μπάιντεν έπρεπε να παρακάμψει τους νόμους των ΗΠΑ που διέπουν τις εξαγωγές πυρομαχικών διασποράς:

Η απόφαση του προέδρου παρακάμπτει τη νομοθεσία των ΗΠΑ που απαγορεύει την παραγωγή, χρήση ή μεταφορά πυρομαχικών διασποράς με «ποσοστό αστοχίας» μεγαλύτερο από 1%. Ο ρυθμός αστοχίας αντιστοιχεί στο ποσοστό των πυρομαχικών που δεν εξερράγησαν ».

Η Washington Post έγραψε περαιτέρω: « Ο Μπάιντεν παρέκαμψε το νόμο βάσει μιας σπάνιας διάταξης του Νόμου για την Εξωτερική Βοήθεια, που επιτρέπει στον Πρόεδρο να παρέχει βοήθεια, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων, εφόσον κρίνει ότι είναι προς τα ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών» .

Ο Λευκός Οίκος, με τον τυπικό τρόπο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, έχει δημιουργήσει ένα μήνυμα ότι ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα για την υπεράσπιση της νέας του πολιτικής για τα πυρομαχικά διασποράς για την Ουκρανία. Η κίνηση έρχεται επίσης εν μέσω επιδείνωσης των ελλείψεων πυρομαχικών μεταξύ των δυτικών συμμάχων, αλλά το Πεντάγωνο πιστεύεται ότι έχει άφθονα αποθέματα βομβών διασποράς.

πηγή: Dawn Digitale

Related Articles

Back to top button