ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΕΣΒΟΣΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με θετικό πρόσημο κλείνει η τουριστική σεζόν για τη Λέσβο – Ρεκόρ αφίξεων Τούρκων επισκεπτών

Με θετικό πρόσημο για τη Λέσβο κλείνει η φετινή τουριστική σεζόν ενώ ταυτόχρονα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις για την επόμενη χρονιά τόσο για τις πτήσεις τσάρτερ όσο και για τους Τούρκους επισκέπτες.

Ρεκόρ αφίξεων παρουσιάζουν οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών αφού ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι αφίξεις επισκεπτών από την Τουρκία ξεπέρασαν τις 70.000, αφήνοντας πίσω το ρεκόρ του 2015 που είχαν σημειωθεί  50.619 αφίξεις. «Περιμέναμε αύξηση φέτος των αφίξεων από την Τουρκία αλλά τα στοιχεία ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Αν όλα πάνε καλά , του χρόνου θα μιλάμε για 100.000 αφίξεις από τη γείτονα. Αυτό που επίσης έχει αλλάξει είναι και οι μέρες διαμονής των Τούρκων επισκεπτών που από μία ή δύο έχει φτάσε στις 4 κατά μέσο όρο, ενώ οι Τούρκοι ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους ή τους Έλληνες τουρίστες σε όλη την αγορά του νησιού» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

Στοιχεία για τη χρονιά για τις πτήσεις τσάρτερ για τη σεζόν που ολοκληρώνεται δίνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς σημειώνοντας ότι από τις 18 πτήσεις την εβδομάδα που πραγματοποιήθηκαν το 2023, για την επόμενη χρονιά θα αυξηθούν σε 25.  Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «Στο σύνολο της σεζόν είχαμε 53.318 αφίξεις. Όπως είχαμε προβλέψει από πέρυσι τον χειμώνα, ξεπεράσαμε τις αφίξεις του 2022 κατά 14% (6.569 άτομα παραπάνω), αλλά υστερήσαμε έναντι του 2019 κατά 9,50% (5.546 άτομα λιγότερα). Όμως οι προβλέψεις για το 2024 είναι ακόμη καλύτερες. Οι προγραμματισμένες πτήσεις, που θα επιβεβαιωθούν σε λίγες εβδομάδες , φαίνεται να πλησιάζουν τις 25 εβδομαδιαίως. Στις ήδη υπάρχουσες, αναμένεται να προστεθούν εκτός απροόπτου, 2 ακόμη από Αγγλία, 1 από Σκανδιναβία, 1 από Αυστρία, 1 από Τσεχία, 1 από Ρουμανία και 1 από Σλοβενία».

Για την επαναφορά της σύνδεσης με τη Γερμανία που απώλεσε η Λέσβος τα τελευταία χρόνια ο κ. Καραμπλιάς μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου σημείωσε ότι «πλέον η γερμανική τουριστική αγορά ζητά πολύ μεγάλα ξενοδοχεία , κάτι που δεν διαθέτει η Λέσβος».

Τη συζήτηση για τη δημιουργία δυο ή τριών μεγάλων ξενοδοχείων στη Λέσβο επαναφέρει και ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Φέτος μάλιστα το καλοκαίρι υπήρξαν περίοδοι που όλες οι κλίνες σε όλο το νησί ήταν κλεισμένες. Τι θα γίνει λοιπόν αν αυξηθούν οι αφίξεις όπως επιδιώκουν οι άνθρωποι του τουρισμού;

Αύξηση παρουσίασαν όμως και οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών «κάτι που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια στη Λέσβο, και μάλιστα όχι μόνο με τα δελτία κοινωνικού τουρισμού που οι επισκέπτες αξιοποίησαν το  δωρεάν 10ήμερο αλλά και άλλους επισκέπτες που επέλεξαν το νησί για τις διακοπές τους» σημείωσε ο κ. Καραμπλιάς.

 Η χρονιά δεν πήγε καλά για την κρουαζιέρα καθώς καθυστέρησαν οι προωθητικές ενέργειες για να εισάγουν τη Λέσβο στο χάρτη της κρουαζιέρα. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου πριν από ενάμιση χρόνο σύναψε συμφωνία με την εταιρία Five Senses Consulting and Development που εξειδικέυεται στον χώρο αυτό και όπως είχε επισημάνει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Μπρας από το 2025 θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα με αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί.

Αυτό πάντως που οι φορείς του τουρισμού ζητούν είναι να υπάρχει στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και σωστός προγραμματισμός προκειμένου τα ζητήματα και οι προωθητικές ενέργειες να μπαίνουν στη σωστή βάση και να επιλύονται γρήγορα προβλήματα που δημιουργούνται.

Related Articles

Back to top button