ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΕΣΒΟΣΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λέσβος: 15 μήνες με αναστολή στην Αφγανή μητέρα που προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί

Τους έβγαλε όλους από τη σκηνή και έβαλε φωτιά με αναπτήρα στα ρούχα της
Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2021 όταν έγκυος Αφγανή πρόσφυγας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί στη σκηνή της στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, απασχόλησε χθες έπειτα από αναβολή το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βορείου Αιγαίου.

Ομόφωνα οι δικαστές αθώωσαν την κατηγορούμενη για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση και από το οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και την έκριναν ένοχη για την πλημμεληματική μορφή του εμπρησμού από πρόθεση και για απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας επέβαλαν ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή και άρση περιοριστικών μέτρων.
Η 28χρονη μητέρα -τεσσάρων παιδιών σήμερα- βρέθηκε κατηγορούμενη για εμπρησμό από πρόθεση και καταστροφή δημόσιων αγαθών, έπειτα από την απόπειρα αυτοκτονίας της. Η ίδια δεν παρέστη στη δίκη, καθώς έχει αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγας και ζει στη Γερμανία, από όπου δήλωσε την πρόθεσή της να παραβρεθεί αλλά οι ψυχολόγοι που την παρακολουθούν συνέστησαν να μην έρθει.

Εκπροσωπήθηκε από δικηγόρους της οργάνωσης HIAS, ενώ παρόντες ήταν και κατέθεσαν ο σύζυγός της που διέμεναν μαζί στη σκηνή και σήμερα στη Γερμανία με τα παιδιά τους, η ψυχολόγος που την παρακολούθησε μετά τη γέννα της στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και ένας μηχανικός που εργάζονταν στον καταυλισμό που εξέθεσε την κατάσταση των σκηνών.

Τους έβγαλε όλους από τη σκηνή και έβαλε φωτιά με αναπτήρα στα ρούχα της
Η πενταμελής -αρχικά- οικογένεια έφτασε στη Λέσβο από το Αφγανιστάν, κι ενώ από τις πρώτες ημέρες αναγνωρίστηκε το καθεστώς διεθνούς προστασίας, διέμεναν για πολλούς μήνες στο ΚΥΤ Μόριας. Η 25χρονη τότε μητέρα είχε υποβληθεί σε τρεις καισαρικές τομές και ήταν επιβαρυμένη με τα τρία παιδιά, αλλά και από τις συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας, αρχικά με τα επεισόδια, στη συνέχεια με τον εγκλεισμό και την πανδημία και μετά με την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας από αλλεπάλληλους εμπρησμούς τον Σεπτέμβριο του 2020. Η οικογένεια μεταφέρθηκε στον Καρά Τεπέ.

Related Articles

Back to top button