«Η Μυτιλήνη αξίζει της προσοχής και της φροντίδας μας»

Συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο «Ν» μέσα από το υπό αναστήλωση έργο του Βαλιδέ τζαμί της Επάνω Σκάλας όπου σε δυο χρόνια θα στεγάσει την έκθεση της καθημερινής ζωής της Μυτιλήνης τον 18ο και τον 19ο αιώνα
«Η Μυτιλήνη αξίζει της προσοχής και της φροντίδας όλων μας δεδομένων των επιπτώσεων σε αυτήν της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού ζητήματος» είπε μιλώντας στο «Ν» και στον Στρατή Μπαλάσκα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Μέσα από το συνεχιζόμενο, ενταγμένο πια στο Ταμείο Ανάκαμψης έργο της αναστήλωσης του βαλιδέ τζαμί της Μυτιλήνης, μνημείο του 15ου αιώνα όπου μετά από δυο περίπου χρόνια όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση του θα στεγαστεί έκθεση της καθημερινής ζωής της Μυτιλήνης τον 18ο και τον 19ο αιώνα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «η Ελλάδα διδάσκει σεβασμό στον πολιτισμό. Και τα μνημεία της Οθωμανικής περιόδου είναι μνημεία για τα οποία η Ελλάδα έχει την ευθύνη της προστασίας τους».
«Έχουμε την ευθύνη του συνόλου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» είπε η κ. Μενδώνη. «Και σε αυτό το σύνολο ανήκουν όλα τα μνημεία όλων των περιόδων. Η Ελλάδα έχει ξοδέψει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των μνημείων της οθωμανικής περιόδου. Είναι μνημεία μιας δύσκολης για τον Ελληνισμό περιόδου αλλά επαναλαμβάνω η Ελλάδα διδάσκοντας πολιτισμό, προστατεύει όλα τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων της χώρας».
Στη συνέντευξη της η κ. Μενδώνη μίλησε για τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη της Μυτιλήνης τα οποία επισκέφθηκε σήμερα. Ιδιαίτερα για τα έργα στο εμβληματικό μνημείο του κάστρου της πόλης. Για την ευκαιρία της άξια στελεχωμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων ώστε να υλοποιηθούν τα έργα. Αλλά και στην ανάγκη τα έργα αυτά να συνεχιστούν.
Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε σήμερα το κάστρο της Μυτιλήνης, το Βαλιδέ Τζαμί, το έργο της συντήρησης του ναού του Αγίου Θεράποντα ενώ είχε συναντήσεις με τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης και το Δήμαρχο δυτικής Λέσβου. Τέλος πριν αναχωρήσει για την Αθήνα σήμερα το βράδυ θα επισκεφθεί την υδατογέφυρα του Ρωμαικού υδραγωγείου της Μόριας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, το Μουσείο Θεόφιλου και το Μουσείο Τεριάντ.
stonisi.gr