ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΛΕΣΒΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου

Συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης του Εργατικού Κέντρου του νησιού μας

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά τη συμπλήρωση 49 χρόνων από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, που αποτέλεσε κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν ή έχασαν και την ζωή τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην πάλη ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την φτώχεια, την ακρίβεια και με συνεχείς φραγμούς στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Πρόνοια. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί επιβαρύνουν το σημερινό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα βάζουν σε κίνδυνο την χώρα μας, είτε με την ολοένα και εντονότερη εμπλοκή στην σύγκρουση της Ουκρανίας, είτε για το μοίρασμα του Αιγαίου. Όπως φυσικά η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ αντιλαμβάνεται το μοίρασμα, χωρίς κανένα κέρδος για τους λαούς.

Δυστυχώς η Ιστορία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε συμφορά βρήκε αυτό τον τόπο, ήρθε από «συμμάχους», που μοιραζόμασταν «κοινές αξίες» και βρισκόμασταν «στην σωστή πλευρά». Εμείς προτρέπουμε τον Λεσβιακό Λαό να κρατήσει την ουσία του Πολυτεχνείου, τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στην πύλη «Έξω οι ΗΠΑ-ΕΞΩ το ΝΑΤΟ», τη διεκδίκηση για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» και το κυριότερο, ότι η πάλη του είναι το μόνο αξιόπιστο μέσο που θα του εξασφαλίσει Ειρήνη, Εθνική Ανεξαρτησία και Ελευθερία.

Για αυτό τον λόγο καλούμε την νεολαία, τα σωματεία, τους πολιτιστικούς φορείς να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 6:30 το απόγευμα στην πλ. Σαπφούς και στην πορεία στο άγαλμα του Μ. Μυρογιάννη.

Τιμάμε στην πράξη τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, δυναμώνοντας τον αγώνα για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!
  • Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις – ούτε σκέψη για δημιουργία νέων!
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Να μη σταλούν πολεμικό υλικό και τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να επιστρέψει η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία». 

    stonisi.gr

Related Articles

Back to top button