ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βρετανία κλείνει την πόρτα της επιστροφής των Γλυπτών

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας αποκλείει τη συζήτηση περί μόνιμης επιστροφής τους βάζοντας προσωρινά φρένο στις ελληνικές επιδιώξεις

Η υπουργός Πολιτισμού αποκλείει τη συζήτηση περί μόνιμης επιστροφής τους βάζοντας προσωρινά φρένο στις ελληνικές επιδιώξεις.

Η Μισέλ Ντόνελαν, μιλώντας στο BBC (Radio 4), τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα».

Με τα δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας να είναι καταιγιστικά η αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα στην Ελλάδα.

«Η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε, τονίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας κάνει αναφορά και στις «πολλές συνομιλίες» με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζόρτζ Όσμπορν και θέλοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφέρει: «Δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».

Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «συστηματική» και «αθόρυβη» προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εθνικό στόχο της «επανένωσης» των γλυπτών του Παρθενώνα, στη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν έχασε την ευκαιρία να εργαλειοποιήσει ένα κρίσιμο ζήτημα και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε: ψηφίστε με για να φέρω πίσω τα Γλυπτά.

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα. Εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο», είπε.

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button