ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: “Αδύνατον να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη”

Προκαλεί ακόμα μια φορά ο Ερντογάν στρέφοντας τα βέλη του κατά της Ελλάδας, ο οποίος κατά την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ξεκαθάρισε πως πιθανότητα διμερούς επαφής δεν υπάρχει.
Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι πάει με «λυμένο το ζωνάρι» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ χωρίς να διστάσει ακόμα και να εκβιάσει τη βορειοατλαντική συμμαχία.

Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για την Ισπανία όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις βάζοντας στο κάδρο τόσο την Ελλάδα όσο και τις Φινλανδία και Σουηδία που έχουν εκφράσει αίτημα να ενταχθούν στους κόλπους της Συμμαχίας.

«Δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτόκη. Είχαμε μια στρατηγική συνάντηση υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, την αφαίρεσα. Δεν γίνεται άλλο, τελείωσε. Κλείσαμε την πόρτα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με το γνωστό αλαζονικό του ύφος ότι το ΝΑΤΟ δεν θα «αντέξει» να χάσει την Άγκυρα ως εταίρο.

«Η πιο σημαντική δύναμη είναι η Τουρκία. Μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία; Η Τουρκία χρησιμοποιεί με συνέπεια τη δύναμή της για το ΝΑΤΟ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την αδιάλλακτη πορεία»

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα οτι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο στην Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.

«Θα εξηγήσουμε για άλλη μια φορά τη στάση μας απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία», είπε «Θα κάνουμε ξανά την τετραμερή συνάντηση και θα δούμε σε ποιο σημείο έχουν φθάσει ο πρόεδρος της Φινλανδίας και η πρωθυπουργός της Σουηδίας. Δεν θέλουμε ξερά λόγια, θέλουμε αποτελέσματα. Έχουμε βαρεθεί να κάνουμε πάσες με τη μπάλα στη μεσαία γραμμή» είπε.

Εάν πρόκειται να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, πρόσθεσε, διαμηνύοντας οτι η Τουρκία είναι μια χώρα καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη των μεταναστευτικών ροών.

Related Articles

Back to top button