ΜΥΤΙΛΗΝΗΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επαναφορά της βίζας ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες στη Μυτιλήνη

Την ανάγκη να λειτουργήσει ξανά το πιλοτικό πρόγραμμα παροχής βίζας στην πύλη υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Άρης Λαζαρης, σε δηλώσεις του στην κάμερα του «Ν», ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέπτεται την Λέσβο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρή, στην ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλί της Τουρκίας, αυτή την περίοδο, υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατ. Τούρκοι τουρίστες που θα μπορούσαν να επισκεφθούν για μερικές ημέρες την Λέσβο, αν μπορούσαν να εκδώσουν βίζα στο Αϊβαλί και δεν ήταν απαραίτητο να μεταβούν ως τα Ελληνικά Προξενεία στην Άγκυρα, την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη για να προχωρήσουν στην έκδοση της.

Το πιλοτικό πρόγραμμα λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά μέχρι το 2019 γι’ αυτό και πρέπει να επανέλθει. Κι αν δεν είναι δυνατό αυτό να γίνει την φετινή χρονιά πρέπει να γίνει οπωσδήποτε την επόμενη σημειώνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων. Κατά την εκτίμηση του η επαναφορά του μέτρου αυτού θα οδηγήσει σε τριπλασιασμό των Τούρκων επισκεπτών της Λέσβου με συνέπεια να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τις πωλήσεις της βίζας, αλλά και να ενισχυθεί ουσιαστικά η οικονομία της Λέσβου και των άλλων νησιών. Γι’ αυτό και καλεί την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης βίζας.Χρειάζεται σχεδιασμός της τουριστικής προβολής

Αναφερόμενος στην πορεία του τουριστικού τομέα της Λέσβου ο κ. Λαζαρή δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έγιναν ώστε το νησί να έχει μια καλή τουριστική χρονιά. Τόνισε την ανάγκη η Περιφέρεια και οι Δήμοι να δραστηριοποιηθούν προκειμένου το νησί να γίνει γνωστό για τις φυσικές ομορφιές του κι όχι για την σχέση του με τους πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικά είπε: «φέτος χάσαμε γκρουπ με το επιχείρημα «δεν ερχόμαστε γιατί φτιάχνεται χαρακώματα». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη οι τοπικές αρχές να ρωτήσουν τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό τι είναι αυτό που χρειάζεται το νησί. Διότι όπως είπε ο κ. Λαζαρής «μέχρι τώρα αυτό που βλέπω είναι τα χρήματα να σπαταλιούνται χωρίς αποτέλεσμα. Κι αυτό είναι μεγάλο κρίμα για το νησί.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες οι οποίες έχουν γίνει ως σήμερα δεν έχουν αποφέρει τίποτα, οπότε ήταν λάθος τα βήματα που έγιναν. Γι’ αυτό λέω πως όσοι έχουν τα χρήματα για την διαφημιστική προβολή πρέπει να ρωτούν τους επαγγελματίες του κλάδου πως μπορούν να δαπανηθούν αποτελεσματικά αυτά τα χρήματα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Λαζαρής κάνει την πρόβλεψη πως τον Οκτώβριο, που δεν θα υπάρχουν τουρίστες στη Λέσβο, θα υπάρχει πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στο νησί. Υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο τον Αύγουστο να μην υπάρχει ηλεκτρολόγος για να διορθώσει κάποια προβλήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελλιμενιστούν γιοτ. Επιπρόσθετα προτείνει να γίνει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις.

Related Articles

Back to top button