ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΛΕΣΒΟΣΠΑΙΔΙ

Δώδεκα μανιτάρια για το 2023

Ημερολόγιο από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ιππείου για τις ντόπιες ποικιλίες μανιταριών της Λέσβου

Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ιππείου,  θέλοντας να αναδείξει την κουλτούρα των εδώδιμων μανιταριών,  αυτή την ιδιαίτερη πτυχή της πολιτισμικής και γαστριμαργικής  κληρονομιάς της Λέσβου, αποφάσισε να εκδώσει ένα συλλεκτικό ημερολόγιο που κάθε μήνας του χρόνου θα αντιστοιχεί σε ένα μανιτάρι του νησιού μας.  

 Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ιππείου 

«Το νησί της Λέσβου από τα χρόνια του Αριστοτέλη ήταν γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας εδώδιμα μανιτάρια του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ιππείου. Παρ’ ότι πρόκειται για νησιωτική περιοχή, οι εναλλαγές της βιοποικιλότητας και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, απαριθμεί εκατοντάδες είδη μανιταριών με τα εδώδιμα να ξεπερνούν τα εκατό.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ευεργέτουλα  αλλά και σε γειτονικές περιοχές μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικής ποιότητας μανιτάρια γι’ αυτό άλλωστε είναι ευρέως διαδεδομένη η συλλογή από τους κατοίκους των χωριών μας. Από νεαρή ηλικία οι μαθητές του σχολείου μας μυούνται στα μυστικά της μανιταροσυλλογής αφού αποτελεί γι’ αυτά αγαπημένη δραστηριότητα που τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στη φύση , σεβόμενοι κανόνες που θα ακολουθούν στη μετέπειτα ζωή τους.

Βεβαίως το λεύκωμα αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιστημονική και εμπειρική γνώση. Για την αναγνώριση άγριων   αυτοφυών   μανιταριών  δεν   υπάρχει κανένας  γενικός  κανόνας.  Ο μόνος  που  ισχύει  είναι  η πλήρης   γνώση  των  χαρακτηριστικών  των  μανιταριών που  θα  βάλουμε στο πιάτο  μας. Αποτελεί όμως μια καλή βάση ώστε να ξεκινήσει ο επίδοξος μανιταροσυλλέκτης τα πρώτα του βήματα.

Αφού πρωτίστως ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Γιώργο Φρανσουά που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιμέλεια του ημερολογίου μας , θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία, πρόοδο  και ασφαλώς πολλές μανιταροβόλτες!»

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button