ΕΛΛΑΔΑΛΕΣΒΟΣ

Διατηρούν τις 17 γαλάζιες σημαίες οι παραλίες της Λέσβου

Οι δύο δήμοι του νησιού προετοιμάζουν φέτος άλλες 12 παραλίες προκειμένου το καλοκαίρι του 2023 να ενταχθούν στο πρόγραμμα βράβευσης που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Διατηρούν τις 17 γαλάζιες σημαίες οι παραλίες της Λέσβου   στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και αφορά την βράβευση ακτών – μαρίνων και παραλιών σε όλη τη χώρα οι οποίες πληρούν σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, την οργάνωση, την καθαριότητα και την ποιότητα των νερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το καλοκαίρι του 2020 είχαμε συνολικά 12 βραβευμένες παραλίες, οι οποίες μετά από την κατάθεση σχετικών αιτημάτων από τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, αυξήθηκαν σε 15 το καλοκαίρι του 2021.

Αναλυτικά στο Δήμο Μυτιλήνης γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν σε 6 παραλίες και ειδικότερα στον Αγ. Ισίδωρος στη Δ.Ε. Πλωμαρίου, Κανόνι Θέρμης στη Δημοτική Ενότητα Θερμής, πλαζ Τσαμάκια και  Χαραμίδα της Δ.Ε. Μυτιλήνης,  παραλία Μιστεγνών στη Δ.Ε. Λουτρόπολης Θερμής και  παραλία Τάρτι στη Δημοτική Ενότητα Γέρας.

Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου θα κυματίζουν συνολικά 11 γαλάζιες σημαίες στις παραλίες Ανάξου, Βατερών, Εφταλούς – Άγιοι Ανάργυροι, Κάγια, Μολύβου, Νυφίδας, Πέτρας και Σκάλας Ερεσού,  Σκάλας Καλλονής, Σκάλας Πολυχνίτου και στο  Μεντούσι-Παρακοίλων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το καλοκαίρι οι δύο δήμοι του νησιού μας προετοιμάζουν 12 ακόμη παραλίες, 6 ο Δήμος Μυτιλήνης και 6 ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Γαλάζιας σημαίας το καλοκαίρι του 2023.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος της Μυτιλήνης Κώστας Κουνέλλης αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια οργάνωσης των παραλιών  Νέων Κυδωνιών, Αγίου Ερμογένη, παραλία Ευρειακής, παραλία Πλωμαρίου και οι δύο παραλίες στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στην 1η και 2η καντίνα, ώστε του χρόνου και σε αυτές να κυματίζει γαλάζια σημαία. 

Αντίστοιχη προσπάθεια πραγματοποιεί και η Δυτική Λέσβος όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη. Η ίδια είπε ότι υπό αντίξοες συνθήκες αρκετές φορές, γίνεται προσπάθεια για οργάνωση των παραλιών Τσόνια, Καλό Λιμάνι, Γαβαθάς, Σίγρι,Ταβάρι, Βαθύ Κριτήρι, ώστε του χρόνου να ενταχθούν στο πρόγραμμα των γαλάζιων σημαιών.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 47 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 47 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button