ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαγωνισμός αντιπροσφυγικού μένους με φόντο τις νέες δομές

Η επίσημη δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας του Αλκ. Στεφανή από τα πρωθυπουργικά χείλη για τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά του διχασμού που σιγοκαίει εδώ και χρόνια εντός της Ν.Δ. ● Ο νυν περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, ποντάροντας και αυτός στο αντιπροσφυγικό αίσθημα της «δεξιάς πολυκατοικίας», άφησε να εννοηθεί ότι για κάποιον λόγο υπάρχει αναστολή των επαναπροωθήσεων, την οποία συνδέει εμμέσως με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Στεφανή.

Βαθιά διχασμένη εμφανίζεται η Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών με φόντο το προσφυγικό, που εξακολουθεί να αναφέρεται σαν «πρόβλημα» στα νησιά, παρότι ούτε οι αριθμοί ούτε οι συνθήκες μπορούν να συγκριθούν με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα της περιόδου μετά το 2015.

Η πρόσφατη επίσημη δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή από τα πρωθυπουργικά χείλη για τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά του διχασμού που σιγοκαίει εδώ και χρόνια εντός της Ν.Δ., αφού ο κ. Στεφανής έχει συνδεθεί αρνητικά στη συνείδηση των νησιωτών ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης.

Αιτία είναι η αναποτελεσματικότητα που επέδειξε στη διάρκεια της θητείας του ως ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό, καταφέροντας να βάλει απέναντί του τους πάντες: τους μεν συντηρητικούς λόγω του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στα καμπ των νησιών, τους δε προοδευτικούς με τις ακραίες προτάσεις του, όπως αυτή για το διαβόητο δίχτυ που θα άπλωνε στο Αιγαίο για να σταματήσει τις βάρκες ή όπως η παρουσίαση μακέτας για νέο καμπ που είχε σχεδιαστεί πάνω στον χάρτη του ξερονησιού Λέβιθα.

Το δίχτυ τελικά το πληρώσαμε 500.000 ευρώ πιλοτικά και κατέληξε μετά από λίγους μήνες στα αζήτητα, καθώς σύντομα έγινε αντιληπτό από όλους, και ιδίως από το Λιμενικό που ανέλαβε να πραγματοποιήσει δοκιμές, το ανέφικτο, αν όχι το γελοίο του πράγματος.

Η θητεία του κ. Στεφανή σε αυτή τη θέση δεν κράτησε πολύ, ωστόσο στη συνέχεια βρήκε νέο ρόλο αναλαμβάνοντας σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Ορους. Στο ενδιάμεσο, όπως διατείνεται ο ίδιος σε πρόσφατες συνεντεύξεις Τύπου, έδωσε μεγάλο αγώνα για να αλλάξει τη νοοτροπία των λιμενικών σε θέματα αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών. Διεκδικεί έτσι εύσημα για τις εγκληματικές και βάρβαρες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο όπως και για την καταγγελλόμενη πρακτική του Λιμενικού να αρνείται τη διάσωση σε σκάφη προσφύγων που κινδυνεύουν, με τελευταίο τραγικό παράδειγμα το ναυάγιο έξω από την Πύλο με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Ωστόσο ο εγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων στα νησιά επί θητείας του κ. Στεφανή στη θέση του συντονιστή έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με κύκλους που πρόσκεινται στον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη να ποντάρουν στη στήριξη που αναμένεται να προσφέρει απλόχερα ο κ. Στεφανής στην κατασκευή των νέων προσφυγικών δομών σε Λέσβο και Χίο.

Μια υπόθεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με έργα «ενδιαφέροντος ΤΕΡΝΑ», που όμως έχουν κολλήσει και στα δύο νησιά λόγω δικαστικών εμπλοκών. Στη Λέσβο η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί εμπόδιο για την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης προς τη δομή, ενώ στη Χίο εξακολουθεί να αναζητείται ο ιδιοκτήτης της επίμαχης έκτασης στο Θόλος, με τον Δήμο Χίου και το Δημόσιο να ερίζουν για την κυριότητα της έκτασης αλλά και για τον τρόπο πρόσβασης στον χώρο.

moutzouris
Κώστας Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/T-PRESS/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Ο Κώστας Μουτζούρης, με τα δεκάδες στελέχη της Ν.Δ. στο πλευρό του, παρά τη διγλωσσία που κατά καιρούς επικράτησε στους κόλπους της παράταξης στην αντιμετώπιση του σχεδίου κατασκευής των δομών, πλέον ποντάρει στο αντιπροσφυγικό αίσθημα της «δεξιάς πολυκατοικίας». Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη δήλωσή του με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται στα νησιά το τελευταίο διάστημα.

Επικαλούμενος τα στοιχεία του τελευταίου 11μηνου (4.050 αφίξεις στη Λέσβο) που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή τη δίωξη 21 ατόμων με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης προσφύγων, ο κ. Μουτζούρης αναρωτιέται αν άλλαξε κάτι στην πολιτική της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για κάποιον λόγο υπάρχει αναστολή των επαναπροωθήσεων, την οποία συνδέει εμμέσως με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Στεφανή, ώστε μέσω της πίεσης από την αυξημένη προσφυγική ροή να φανεί η ανάγκη κατασκευής νέας δομής!

«Η περιφερειακή αρχή διερωτάται: Κατά πόσον οι παραπάνω αριθμοί συνιστούν φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας; Επανέρχεται σταδιακά η Λέσβος σε απαράδεκτη κατάσταση; Επήλθε κάποια αλλαγή κατά τον τελευταίο μήνα στην ακολουθούμενη πολιτική;» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δελτίο Τύπου.

Από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Στεφανής, αντιλαμβανόμενος το κλίμα, έσπευσε να υπερκεράσει σε αντιπροσφυγικό λόγο τον Κώστα Μουτζούρη τονίζοντας πρόσφατα στη Χίο με χαρακτηριστική μεγαλομανία ότι «είμαι ο άνθρωπος που σταμάτησε τις προσφυγικές ροές και είναι οξύμωρο να κατηγορούμαι ότι θα τους φέρω στα νησιά».

Πάντως, ερωτώμενος ο ίδιος για τη θέση του στο ζήτημα της κατασκευής των νέων δομών, φρόντισε να αποφύγει την ευθεία απάντηση, παραπέμποντάς την στις δικαστικές εξελίξεις.

Related Articles

Back to top button