ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δακοκτονία μία από τα ίδια και το 2023

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Σάμο, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί η τυπική έγκριση των προγραμμάτων δακοκτονίας των νησιών του βορείου Αιγαίου. Για ένα ακατανόητο λόγο είναι απαραίτητη αυτή η έγκριση. Αυτή είναι μια από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν την έναρξη της δακοκτονίας.

Όποτε συζητείται το θέμα της δακοκτονίας, στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση τονίζουν ότι οι πόροι που δίνονται από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκέστατοι. Ωστόσο αυτή η επισήμανση ποτέ δεν λαμβάνει ευρύτερη δημοσιότητα. Ακόμη και τα αιτήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μεγαλύτερη χρηματοδότηση έχουν υποβιβαστεί σε μια υπηρεσιακή διαδικασία από την αδιάφορη Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη.

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, δημοσιοποιήθηκε το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αυξημένη χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας του 2023. Παραδοσιακός δεξιός και εκλεγμένος με την στήριξη της Ν.Δ. ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δεν φοβήθηκε να διεκδικήσει το αυτονόητο για τους ελαιοπαραγωγούς της Περιφέρειας του.

Άραγε τι είναι αυτό που κάνει την Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη να μην δίνει ανάλογη δημοσιότητα στα δικά της αιτήματα για περισσότερη χρηματοδότηση;

Στο τελευταίο έτος της θητείας της Χριστιάνας Καλογήρου, είχε εφαρμοστεί πιλοτικά, ο ψεκασμός του δάκου με drone. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Ωστόσο ο Κώστας Μουτζούρης καθώς και οι εκλεκτοί του στην περιφερειακή αρχή δεν θέλησαν να συνεχίσουν και να διευρύνου αυτή την πιλοτική δράση. Ακόμη χειρότερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως σήμερα δεν έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο τρόπο καταπολέμησης του δάκου. Παρότι θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και με μικρότερο κόστος.

Στην 9 Δεκεμβρίου του 2022, κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε πως θα γίνει συνολική αναμόρφωση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου. Διότι, όπως είπε ο υπουργός, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του. Μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Είχαν προηγηθεί, στην σύσκεψη που είχε γίνει τότε στην Αγία Παρασκευή, σειρά παρεμβάσεων από αγρότες που τόνιζαν την εξαιρετικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που γίνονται στην Λέσβο. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία συγκεκριμένη παρέμβαση του υπουργείου στην κατεύθυνση που είχε περιγράψει ο υπουργός.

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα της δακοκτονίας στο νησί. Το ίδιο έχουν κάνει οι υπηρεσίες κι άλλων Περιφερειών της χώρας. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές ως σήμερα έχουν αγνοηθεί. Έτσι όλα δείχνουν πως και το 2023 η καταπολέμηση του δάκου θα γίνει με τις ίδιες αναποτελεσματικές πρακτικές των προηγούμενων ετών. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήματα θα δαπανηθούν με ελάχιστα ως μηδενικά αποτελέσματα.

πηγη:stonisi

Related Articles

Back to top button