ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΛΕΣΒΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων στη Λέσβο

Το 2022 καταγράφηκε απώλεια θέσεων εργασίας, όταν στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου δημιουργήθηκαν νέες θέσεις

Η Λέσβος ήταν μόνο νησί του βορείου Αιγαίου, στο οποίο καταγράφηκε μείωση θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια του 2022 σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2022 στη Λέσβο χάθηκαν 29 θέσεις εργασίας μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας του νησιού καθώς οι προλήψεις προσωπικού υπολείπονταν κατά 29 των απολύσεων – αποχωρήσεων.  Στην Σάμο δημιουργήθηκαν 102 θέσεις, στην Χίο 21 θέσεις, στην Λήμνο 12 θέσεις και στην Ικαρία 16. Συνολικά στο βόρειο Αιγαίο δημιουργήθηκαν 122 θέσεις. 

Το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων στην Λέσβο θα ήταν πολύ χειρότερο για το 2022 αν τον Δεκέμβριο δεν είχε σημειωθεί αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 99. Στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου το Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκε αύξηση των θέσεων εργασίας στην Χίο κατά 78 και στην Σάμο κατά 18. Στην Ικαρία μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 8 και στην Λήμνο κατά 26.

 Στο σύνολο της χώρας, κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, δημιουργήθηκαν 72.847 θέσεις εργασίας.  Το Δεκέμβριο του 2022 δημιουργήθηκαν 8.867 θέσεις εργασίας.

 Τα νησιά της στασιμότητας

 Η μικρή μείωση των θέσεων εργασίας στη Λέσβο και η μικρή αύξηση που καταγράφηκε στα άλλα νησιά κατά την διάρκεια του 2022 δεν αλλάζει την οικονομικές εξελίξεις. Δυστυχώς τα νησιά του βορείου Αιγαίου, παρότι οι οικονομίες τους δεν συνδέονται μεταξύ τους, αποτελούν ένα σύμπλεγμα οικονομικής στασιμότητας και οπισθοδρόμησης. Οι βασικοί παραγωγοί κλάδοι πάσχουν από έλλειψη επενδύσεων και εμφανίζουν σημάδια συρρίκνωσης, με μόνη εξαίρεση τον τομέα της κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button