ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΕΣΒΟΣ

«Απαιτούνται γενναία μέτρα για την ακρίβεια»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης, μιλά τις αυξήσεις των τιμών, την ακρίβεια, τα μέτρα της κυβέρνησης και τον πληθωρισμό που μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων.

Ο πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς και τα εισοδήματα των πολιτών, σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρωτόγνωρο τσουνάμι αυξήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

«Αυτό που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο καταναλωτής – συμπολίτης μας είναι ότι η μείωση που θα δει στο μισθό του εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων, θα είναι πολλαπλάσια από το ποσοστό του πληθωρισμού. Αυτό γιατί ο πληθωρισμός βγαίνει με βάση την τιμή μιας λίστας προϊόντων τα οποία όμως πιθανόν να μην τα χρησιμοποιεί και να χρησιμοποιεί κάποια άλλα τα οποία έχουν πολλαπλάσια αύξηση».

Σε ότι αφορά τα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα, θεωρώ ότι το μόνο που στην παρούσα φάση θα μπορούσε να αποδώσει είναι η μείωση ή κατάργηση του Ειδικού Φόρου. Ώστε να σταθεροποιηθεί κάπως η τιμή σε ένα λογικό επίπεδο.

Από εκεί και πέρα η μείωση του ΦΠΑ, είναι μεν ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοσθεί ωστόσο η αποτελεσματικότητά του είναι αμφίβολη με δεδομένο ότι πολλές φορές βλέπουμε μειώσεις στον ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει όμως μετακύληση αυτής της μείωσης στο τελικό προϊόν και στον καταναλωτή».

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο Παναγιώτης Τατάκης, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή περισσότερων γενναίων μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας, η οποία έχει φτάσει στα όρια της.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μεν μια μικρή ανακούφιση, ωστόσο αφήνουν εκτός μεγάλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Σε κάθε περίπτωση αναμένω  ότι θα ανακοινωθούν και άλλες διευκολύνσεις και μέτρα ώστε κάπως να βελτιωθεί η κατάσταση».

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Τατάκης στην κατάσταση των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι πολύ σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος των πρατηρίων καυσίμων, όπου η αύξηση στις τιμές έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση του τζίρου.

«Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η εστίαση, όπου οι επαγγελματίες προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές τους σε λογικά επίπεδα και να μην κάνουν αυξήσεις. Βέβαια όσο και να θέλει κανείς να συγκρατήσει τις τιμές όταν οι πρώτες ύλες, ανεβαίνουν κάθε μέρα είναι αδύνατον. Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να προσέξουν είναι να προχωρήσουν μεν σε κάποιες αυξήσεις όμως αυτές να μην είναι σε απαγορευτικά επίπεδα για τον καταναλωτή. Σε διαφορετική περίπτωση η ήδη ταλαιπωρημένη εστίαση θα πληγεί ακόμη περισσότερο από την μείωση της κίνησης. Το καλοκαίρι που έρχεται και η τουριστική κίνηση που αναμένεται πιστεύω θα δώσει μια ανάσα στον κλάδο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Τατάκης αναφέρθηκε στην έναρξη της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ναι μεν το σύστημα έχει ανοίξει, όμως δεν έχουν αποσταλεί ακόμη οι παντός είδους βεβαιώσεις εισοδημάτων κυρίως από τους δημόσιους φορείς και τα ταμεία.   

https://www.facebook.com/watch/?v=372843201395519&ref=external

Πηγή: stonisi.gr

Related Articles

Back to top button