ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ανασυγκρότηση της Βρίσας και επέκταση του οικισμού Βατερών, ζητά ο Σύλλογος Σεισμοπαθών

Την λήψη μέτρων για την ανασυγκρότηση της Βρίσας που επλήγη τόσο από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, όσο και από τη μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022, που έκαψε 25.000 στρέμματα περίπου πεύκων, βοσκοτόπων και ελαιόδεντρων, ζητά με επιστολή που κατέθεσε στο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, ο Σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας Λέσβου «η Βρισηίς».

Τονίζει δε, ότι προτίθεται να αγωνισθεί για την επίτευξη του οράματος του, ήτοι την επέκταση του οικισμού των Βατερών, την οδική σύνδεση Βατερών-Πλωμαρίου και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτει ότι έχει ζητήσει την αρωγή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου για τον σκοπό αυτό και προτίθεται δε, να κινητοποιήσει και άλλες δυνάμεις για την υλοποίηση των στόχων του.

Τα αιτήματα
Αναλυτικότερα ο Σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας Λέσβου «η Βρισηίς» ζητά:

Από την πλευρά της γέφυρας του Αλμυροπόταμου και πριν το όριο του οικισμού Βατερών, περιοχή «Μπλο» να δημιουργηθεί ένας οικισμός αντικατοπτρικός της Αρχαίας Βρίσας με πλατείες, δημόσιους χώρους, πεζοδρόμια κλπ. (συνημμένη ορθοφωτογραφία-1) με μικρή αρτιότητα, καθότι τα οικόπεδα, που υπάρχουν είναι μικρής έκτασης, προοριζόμενα για κατοικίες και μικρές τουριστικές επενδύσεις, και να είναι πρότυπος σε νέες καινοτομίες τεχνολογίας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Από την πλευρά προς τον οικισμό του Σταυρού και μετά το τέλος του οικισμού (καφέ Hola) επί της παραλιακής και μέχρι το Ξενοδοχείο «Ειρήνη» η αρτιότητα να είναι μεγαλύτερη εκείνης του οικισμού και να προορίζεται ως επί το πλείστον για χρήση αναψυχής, και ξενοδοχειακά.
Από το Ξενοδοχείο «Ειρήνη» μέχρι τον ποταμό Βούρκο η αρτιότητα να αγγίζει τα 20-30 στρέμματα και να προορίζεται μόνο για μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Ακόμη στο τμήμα αυτό προτείνουμε να παραμείνουν περιοχές δασικές, αλλά οι ξενοδοχειακές μονάδες να επωμίζονται την ευθύνη της φροντίδας και διαχείρισης τους. Πριν χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτές οι περιοχές ήταν καλλιεργήσιμες με ψυχανθή, όπως βίκος, ρεβύθια και ρόβη και διάφορες ζωοτροφές. Μάλιστα μετά την πυρκαγιά διακρίνονται σαφώς στο επικλινές ανάγλυφο του εδάφους διαμορφωμένες αναβαθμίδες-σέτια-πεζούλες, καθώς και σωροί από πέτρες, που ήταν το δομικό υλικό τους, γεγονός που μαρτυρεί την καλλιέργεια των εκτάσεων παλαιότερα. Άλλωστε το πλάτος του δάσους στην παραλιακή ζώνη κυμαίνεται από 200-300 μέτρα περίπου και πίσω από αυτό βρίσκονται ελαιώνες. Ένα αδιαχείριστο και ακαθάριστο περιαστικό παραθαλάσσιο δάσος στο θέρετρο θα εγκυμονούσε κινδύνους πυρκαγιών, όπως και συνέβη (συνημμένη ορθοφωτογραφία-2).

Με τον Ειδικό (πολεοδομικό/ χωροταξικό) σχεδιασμό θα καθοριστούν οι χρήσεις γης και θα επιλυθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που συνδέονται με τη γραμμική ανάπτυξη του οικισμού και το παραλιακό μέτωπο και θα αντιμετωπισθούν εγγενείς αδυναμίες και συγκυριακά προβλήματα του “οικισμού”, με δυνατότητα αναβάθμισης καθοριστικών στοιχείων, που συνθέτουν τόσο την ποιότητα και την προστασία της ζωής, όσο την ελκυστικότητα και το τουριστικό προϊόν των κατοίκων, μονίμων και εποχικών, καθώς και των επισκεπτών της περιοχής. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα προσφερότανε η ευκαιρία ρύθμισης και διαχείρισης της γραμμικής ανάπτυξης του οικισμού των Βατερών, καθώς και αξιοποίησης των δυνατοτήτων για πύκνωση και οργάνωση του κεντρικού τομέα του πολεοδομικού ιστού.
Πρόταση για την ένταξη των Βατερών στον προαναφερόμενο σχεδιασμό
Στην αναγκαιότητα υλοποίησης των προαναφερόμενων έργων προχώρησε ο Σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας Λέσβου «η Βρισηίς», δεδομένου ότι :
– η ανοικοδόμηση της Βρίσας εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει αποπερατωθεί και ακόμη δεν έχει αρθεί η επικινδυνότητα, για να κατοικηθεί, παρά τις προτροπές της ΔΑΕΕΦΚ,
– οι αποζημιώσεις για τα ελαιόδεντρα δεν έχουν δοθεί και δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές αν θα δοθούν, με πιο τρόπο, πότε και σε ποιους,
– η δε αποκατάσταση, ήτοι η επαναφύτευση της καμένης γης προβάλλεται αόριστα στο προσεχές μέλλον, γεγονότα, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα ανησυχία, προβληματισμό και ανασφάλεια των κατοίκων, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κα Ευαγγελία Πελέκου αρχιτέκτονας μηχανικός γνωρίζοντας ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων με Εκτιμώμενη αξία: 1.693.020,48 € + ΦΠΑ με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)- ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» και στο οποίο υπάγεται και η Δ.Ε. Πολιχνίτου, πρότεινε να ενταχθεί και η ευρύτερη περιοχή των Βατερών στο εν λόγω πρόγραμμα, με στόχο την επέκταση των ορίων του οικισμού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου επισημαίνει ότι η στοχευμένη ανάπτυξη των Βατερών μπορεί να βελτιώσει το εισόδημα των κατοίκων της Βρίσας και να τους δώσει ελπίδες άμεσης αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των καμένων ελαιοκτημάτων και δυνατότητα νέων θέσεων εργασίας. Προσθέτει επίσης ότι τα Βατερά και η περιβάλλουσα περιοχή αποτελούν διαχρονικά το «όχημα» και ένα σημαντικότατο “περιουσιακό στοιχείο” της σεισμόπληκτης και πυρόπληκτης Βρίσας, απέναντι στην ανάγκη και το όραμα της σωτηρίας και της αναγέννησης της ευρύτερης περιοχής.

Άλλοι λόγοι που συνηγορούν στην υλοποίηση των προαναφερόμενων αιτημάτων όπως επισημαίνει ο Σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας Λέσβου «η Βρισηίς» είναι οι ακόλουθοι:
 το Πλωμάρι έχει καταστεί πύλη εισόδου
 η οδική σύνδεση μας με το Πλωμάρι προβλέπεται στο επόμενο διάστημα, καθώς ο δρόμος Σταυρού-Αμπελικού βρίσκεται στο στάδιο των απαλλοτριώσεων
 η οδική σύνδεση Βατερών–Μελίντας επανεξετάζεται με θετικό πρόσημο
 Η παραλία των Βατερών θεωρείται μια από της καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με 8 χιλιόμετρα αμμουδιά και 50 μέτρα περίπου πλάτος
 Τα Βατερά θεωρούνται το επίνειο και η τουριστική παραλία, όχι πλέον μόνο της Βρίσας, αλλά και των γύρω οικισμών, όπως π.χ. του Πολιχνίτου, της Αγιάσου και κυρίως της Μυτιλήνης.
 τη συνεχή ανοικοδόμηση του οικισμού σε επίπεδο εξοχικών κατοικιών
 την έλλειψη κατάλληλων οικοπέδων για εγκατάσταση μεγάλων ξενοδοχειακών επενδύσεων
 την έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης
 την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με τη γραμμική ανάπτυξη του οικισμού και το παραλιακό μέτωπο
 την αύξηση των εσόδων του Δήμου προτείνουμε την επέκταση του οικισμού των Βατερών καθ’ όλο το παραλιακό μέτωπο, από την γέφυρα του Αλμυροπόταμου μέχρι τον ποταμό Βούρκο, το σημείο στροφής της οδού για τον οικισμό του Σταυρού, ως το πιο άμεσα ανταποδοτικό μέτρο για την βιώσιμη ανάπτυξη της Βρίσας.

Η επιστολή κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, Δήμαρχο Δήμου Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη, Αθανασίου Χαράλαμπο βουλευτή Λέσβου, Αντιπρόεδρο της Βουλής, Μπουρνού Ιωάννη βουλευτή Λέσβου, Κομνηνάκα Μαρία βουλευτή Λέσβου , Πανεπιστήμιο Αιγαίου ,Τοπική Κοινότητα Βρίσας , Πολιτιστικό Σύλλογο Βρίσας «Άγιος Κων/νος», Βιβλιοθήκη Βρίσας,Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας.

Related Articles

Back to top button