ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΜΥΤΙΛΗΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή προέδρου στην Κοινότητα Μυτιλήνης;

Σε εκλογή νέου προέδρου προχωρά η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης τη Δευτέρα 24 Απριλίου κατ΄εφαρμογή του νέου νόμου 5043/2023 που υποχρεώνει τις κοινότητες όπου ο πρόεδρος δεν εξελέγη από συνδιασμό που πήρε στις εκλογές 50%+1 να επαναλάβουν τη διαδικασία.

Όπως εξήγησε στο «Ν» ο απερχόμενος πρόεδρος της κοινότητας Αλέκος Κουζινόγλου οι κοινότητες εξελέγησαν το 2019 όπου ίσχυε ο νόμος 4555/2018, γνωστός και ως μεταρρύθμιση Κλεισθένη.

Μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι στις κοινότητες που δεν εκλέχθηκε ο πρώτος συνδιασμός με ποσοστό 50% + 1, ο πρόεδρος θα εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία μεταξύ υποψηφίων του πρώτου και του δεύτερου σε ψήφους συνδυασμού.

«Αυτό ωστόσο, σημείωσε κ. Κουζινόγλου, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, διότι λίγο πριν αναλάβουμε τις θέσεις μας για τη νέα θητεία, ο νόμος Θεοδωρικάκου άλλαξε τα δεδομένα και ο πρόεδρος εκλέχθηκε τελικά με ψηφοφορία από τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό.

Ο νόμος αυτός ωστόσο ακυρώθηκε πριν λίγους μήνες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ουσιαστικά με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε στη βουλή πριν λίγες μέρες επιστρέφουμε στο καθεστώς του Κλεισθένη.

Αυτό που θα γίνει στην κοινότητά μας τη Δευτέρα είναι να εκλέξουμε ξανά πρόεδρο με μυστική ψηφοφορία και υποψήφιους του πρώτου και του δεύτερου συνδυασμού».

Το πιθανότερο σενάριο για την Κοινότητα Μυτιλήνης, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα παραμείνει στη θέση του προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας ο Αλέκος Κουζινόγλου, αυτό μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε πολλές, άγνωστο μέχρι στιγμής πόσες, κοινότητες της Λέσβου. Η θητεία του νέου προέδρου θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Στην ίδια συνεδρίαση στην Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης θα συζητηθούν άλλα 5 θέματα μεταξύ αυτών και η καθιερωμένη πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα για τους μήνες του καλοκαιριού.

Πιο αναλυτικά θα συζητηθούν:

Εξέταση αιτήματος Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» για περιοδική (νυχτερινή) πεζοδρόμηση περιοχής Λαδάδικα.
Επέκταση δημοτικού φωτισμού (ΦΟΠ) στην περιοχή Κάτω Χάλικα Μυτιλήνης (αίτημα επιτροπής κατοίκων).
Τοποθέτηση πλαστικών οριοδεικτών στη συμβολή των οδών Βερναρδάκη-Τζουμαγιάς, στην περιοχή Κουλμπάρα.
Επισκευή/επανακατασκευή πεζοδρομίου έμπροσθεν Σ.Ο.Α. Βαρειάς επί της οδού Ευαγγελιστρίας.
Τοποθέτηση προστατευτικών μεταλλικών κιγκλιδωμάτων επί των οδών Γ. Παπανδρέου και Ευαγγελιστρίας, περιοχή Ακλειδιού (αίτημα δημοτών).
TAGS

Related Articles

Back to top button