ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΕΣΒΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

«Ακόμα λιγότεροι οι πρωτοετείς λόγω ελάχιστης βάσης εισαγωγής»

Τι διευκρινίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τίνα Ζορμπαλά, για τους πρωτοετείς, τη χρηματοδότηση και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Σε σχέση με το χτεσινό δημοσίευμά μας, απόρροια της ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας για τις θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, και τη μείωση των πρωτοετών για άλλη μια φορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στις σχολές της Μυτιλήνης, μιλήσαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου Διδασκόντων ΔΕΠ, Τίνα Ζορμπαλά στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Καταρχήν η Τ. Ζορμπαλά διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας δεν αφορά πράγματι σε «εισακτέους», αλλά στις διαθέσιμες θέσεις που θα είναι όντως λιγότερες κατά 9.000 πανελλαδικά σε σχέση με πέρσι. «Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι εισακτέοι θα κοπούν όπως και πέρσι και δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε οι διαθέσιμες θέσεις», εξήγησε.

Για παράδειγμα πέρσι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 77.000 πανελλαδικά και οι εισακτέοι ήταν 60.000. «Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του υπουργείου Παιδείας να εξαγγείλει λιγότερες θέσεις, ώστε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο λιγότερων εισακτέων με κάτω από 10 πρωτοετείς, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει υποχώρηση από πλευράς υπουργείου για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την ίδια ώρα δεν υπάρχουν κίνητρα φοίτησης στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια», τόνισε. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σε συνδυασμό με την εξίσωση πτυχίων επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα κολλέγια ότι θα προτιμηθεί το κόστος του «ιδιωτικού πτυχίου» από το κόστος σπουδών στην περιφέρεια, όπως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει προτείνει δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών με μέριμνα της πολιτείας και κάποια δωρεάν εισιτήρια, ως κίνητρα από πλευράς του κράτους αφενός και αφετέρου ως στήριξη στις ακριτικές περιοχές. Ωστόσο «η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα στην εκπαίδευση και να στέλνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής χιλιάδες φοιτητές στα ιδιωτικά κολέγια».

Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση για τα Πανεπιστήμια μειώνεται συνεχώς, έχουν ήδη επιβληθεί δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και δεν χρηματοδοτείται η έρευνα, με αποτέλεσμα πολλά ΑΕΙ να στρέφονται συνεχώς σε προγράμματα και χορηγούς για να αντεπεξέλθουν. Η κ. Ζορμπαλά αναφέρθηκε και στην αστυνομία εντός των Πανεπιστημίων και την πρόσφατη εισβολή στο ΑΠΘ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

stonisi.gr

Related Articles

Back to top button