ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΕΣΒΟΣΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αγωνία για 5χρονη που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων με συμπτώματα μηνιγγίτιδας

Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από τη Λέσβο μεταφέρθηκε χθες εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας με συμπτώματα μηνιγγίτιδας όπως διαβάζουμε stonisi.gr.

AΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΡΕΦΟΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Μαζί προκειμένου να νοσηλευτεί στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας μεταφέρθηκε και ένα βρέφος με αναπνευστικά προβλήματα.

ΓΟΝΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ – ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
H μηνιγγίτιδα είναι ο “εφιάλτης” κάθε γονιού. Κυρίως η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, νευρολογικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Είναι κρίσιμο να γίνει γρήγορα η διάγνωση της μηνιγγίτιδας ώστε με κατάλληλη θεραπεία να προληφθούν, ή να μειωθούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η φλεγμονή που προκαλεί μηνιγγίτιδα είναι κανονικά ένα άμεσο αποτέλεσμα είτε μιας βακτηριακής λοίμωξης ή μιας ιικής μόλυνσης. Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από σπανιότερες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, μία παρενέργεια σε κάποιο φάρμακο, μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, ή από άλλους μολυσματικούς παράγοντες όπως μύκητες (κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα) και παράσιτα.

Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ – ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Όπως τονίζει σε ανάρτησή της η παιδίατρος Μαίρη Κοδροπούλου Ζησίμου ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι το σημάδι του Brudzinski. Η σοβαρή δυσκαμψία του αυχένα αναγκάζει τους γοφούς και τα γόνατα του ασθενούς να κάμπτονται όταν ο λαιμός κάμπτεται.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ “ΔΕΙΧΝΟΥΝ” ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
Στα βρέφη, τα σημάδια της μηνιγγίτιδας δεν είναι πάντα προφανή, λόγω της αδυναμίας του βρέφους να επικοινωνήσει αυτά τα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, γονείς, συγγενείς και κηδεμόνες πρέπει να προσέχουν πολύ τη συνολική κατάσταση του βρέφους.

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα από πιθανά συμπτώματα σε βρέφη, ή παιδιά με βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία σε οποιαδήποτε ηλικία θεωρείται μια κατεπείγουσα κατάσταση.

ΚΛΑΣΙΚΑ Ή ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3 ΜΗΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ
Μειωμένη πρόσληψη υγρών/κακή διατροφή
Εμετός
Λήθαργος
Εξάνθημα
Στραβολαίμιασμα
Αυξημένη ευερεθιστότητα
Αυξημένος λήθαργος
Πυρετός
Διόγκωση του σημείου Fontanelle (το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού)
Επιληπτική δραστηριότητα
Υποθερμία
Σοκ
Υποτονία (χαλαρότητα)
Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)
Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος)
ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΕΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Ναυτία και έμετος
Πονοκέφαλος
Αυξημένη ευαισθησία στο φως
Πυρετός
Μεταβολή της νοητικής κατάστασης (το παιδί φαίνεται να έχει σύγχυση ή συμπεριφέρεται περίεργα)
Λήθαργος
Επιληπτική δραστηριότητα
Κώμα
Δυσκαμψία ή πόνος στον αυχένα
Το παιδί φέρνει αυτόματα τα γόνατα προς το σώμα, όταν ο λαιμός του είναι λυγισμένος προς τα εμπρός, ή νιώθει πόνο στα πόδια όταν τα λυγίζει (αυτό ονομάζεται σημάδι Brudzinski)
Το παιδί δεν μπορεί να ισιώσει τα πόδια του, αφότου τα ισχία του καμφθούν σε γωνία 90 μοιρών (αυτό ονομάζεται σημάδι Kernig)
Εξάνθημα
Τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας συνηθέστερα μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πυρετός, μυαλγίες, βήχας, πονοκέφαλος, αλλά μπορεί υπάρχουν και ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω για βακτηριακή μηνιγγίτιδα), αλλά τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως πολύ πιο ήπια.

Related Articles

Back to top button