ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται τα πάνω κάτω στην παραγωγή ελαιολάδου

Οι υψηλές τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου προμηνύουν αλλαγές στην διαδικασία συγκομιδής και εξαγωγής του ελαιολάδου

Η μεγάλη άνοδος στις τιμών των βιομηχανικών ελαιολάδων και του πυρηνελαίου διαμορφώνουν νέα δεδομένα τόσο στην αγορά όσο και στην παραγωγή ελαιολάδου. Η παραγωγή βιομηχανικού ελαιολάδου γίνεται ελκυστική, μετά από πολλά χρόνια, και μπορεί να δώσει αξιόλογο εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς, υπό την προϋπόθεση πως οι ελλείψεις στην αγορά σε σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο) θα παραμείνουν στα φετινά επίπεδα και κατά την διάρκεια του 2023.

Τέσσερις είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση τις τιμές των σπορελαίων την φετινή χρονιά:

1) Η μείωση της παραγωγής ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε πολλές περιοχές του πλανήτη (βλέπε Ινδία – Λατινική Αμερική).

2) Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της αναπτυγμένης δύσης που περιόρισε αισθητά τις διαθέσιμες ποσότητες.

3) Οι κυβερνητικές αποφάσεις πολλών χωρών για απαγόρευση εξαγωγών που έκαναν ακόμη πιο έντονες τις ελλείψεις και αποτελούν μια διαρκή απειλή για το διεθνές εμπόριο.

4) Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζουν όλοι οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, παγκόσμιας εμβέλειας, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο τροφίμων.

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου η Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca έγραφε πως «πήραν φωτιά» οι χονδρικές τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου και δεν υπάρχει προσφορά κάτω από τα 3,30 ευρώ ανά κιλό και πρόσθετε πως οι τιμές φθάνουν ως και τα 3,40 ευρώ ανά κιλό για τα ελαιόλαδα της ίδιας ποιότητας ακόμη και για συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης. Το ρεπορτάζ της Olimerca παρατηρούσε, με θλίψη, πως την φετινή χρονιά πρώτα πωλούνται τα βιομηχανικά ελαιόλαδα και το πυρηνέλαιο και μετά τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Τι αλλάζει στον ελαιώνα

Το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ του έξτρα παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου θα οδηγήσει σε αλλαγή και του τρόπου συμπεριφοράς των ελαιοπαραγωγών. Η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου απαιτεί ταχύτερους ρυθμούς συγκομιδής, περισσότερα εργατικά χέρια και τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.

Η παραγωγή βιομηχανικού ελαιολάδου μπορεί να γίνει με πιο ήπιους ρυθμούς συγκομιδής και με την χρήση λιγότερων εργατικών χεριών. Επίσης οι υψηλές τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου κάνει πιο ελκυστική την συγκομιδή ποιοτικά υποβαθμισμένου καρπού. Κατά συνέπεια, ίσως, το προσεχή χειμώνα, να δούμε στον Ελλαδικό χώρο, σημαντική αύξηση στην παραγωγή βιομηχανικού και παρθένου ελαιολάδου, την ίδια στιγμή η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα μένει αμετάβλητη.

Related Articles

Back to top button