ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΥΤΙΛΗΝΗΤΟΠΙΚΑ

Έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Λήμνου

«Η παντελής έλλειψη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Λήμνου, παρόλο που το κενό καλύφθηκε σήμερα και πάλι προσωρινά, διαψεύδει την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας που τα βρήκε “όλα καλά” για ακόμα μια φορά, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο νοσοκομείο του νησιού» αναφέρουν στην ερώτηση τους στον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Η ερώτηση συνεχίζει ως εξής:

Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία εργαζομένων και οι κάτοικοι του νησιού, η έλλειψη αναισθησιολόγου δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευκαιριακές μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, ούτε με αεροδιακομιδές και διακομιδές με πλοία που αποβαίνουν σε βάρος της ζωής, της υγείας και της τσέπης του ήδη λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών, αλλά με την κάλυψη του νοσοκομείου με τους απαραίτητους μόνιμους αναισθησιολόγους για να υπάρχει άμεση και επαρκής αναπλήρωση σε περίπτωση που λείπει ο ένας για λόγους υγείας ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο.

Οι τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο, αλλά και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας της Λήμνου που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας και της συνεχούς υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας από όλες τις κυβερνήσεις και της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει δημιουργήσει το αίσθημα στους κατοίκους του ακριτικού νησιού ότι εμπαίζονται και αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β΄ κατηγορίας.

Οι ελλείψεις αναδεικνύονται και μέσα από τα αιτήματα που έχουν τεθεί στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, από τα σωματεία εργαζομένων του νησιού για μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, σύμφωνα με το ψήφισμα που επιδόθηκε στις 25-3-2023.

Άλλωστε, οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είναι όντως “η φιλοσοφία της ΝΔ”αλλά και της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αν εφαρμοστεί θα την πληρώσουν πολύ ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί. Η “ευελιξία” που εξασφαλίζει η μορφή των ΝΠΙΔ αντιστοιχεί στην επιτάχυνση της προσαρμογής του “δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων” στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν έμμεσα και άμεσα. Ανοίγει ο δρόμος για νοσήλια και το κράτος θα “ξεφορτωθεί” περισσότερες δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για έναν δρόμο που έχουν στρώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, αντί για το ΕΣΥ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβείγια την άμεση κάλυψη του Νοσοκομείου της Λήμνου με τους αναγκαίους μόνιμους αναισθησιολόγους και την κάλυψη του Νοσοκομείου και των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας με όλο το απαραίτητο μόνιμο και πλήρους απασχόλησης ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της υγείας των κατοίκων του νησιού.

stonisi

Related Articles

Back to top button